Direct Jurnale Direct Monde
Ascultaţi


Istoric francez în Le Monde: "jihadiştii sunt la Palmyra dar este ca şi cum s-ar afla la Luvru"

000_nic6453001_0.jpg

Palmyra cetatea antica
Image source: 
credit foto: rfi.fr

Un vînt de panicǎ suflǎ în cancelariile occidentale dinspre deşertul sirian unde jihadiştii au ocupat cetatea anticǎ Palmyra. O parte din memoria culturii greco-romane se aflǎ de fapt la Palmyra iar aceste vestigii riscǎ sǎ fie total distruse. "Trebuie salvatǎ Palmyra!", acest strigǎt de alarmǎ rǎsunǎ acum în multe oraşe ale Europei, şi acesta este şi titlul unui articol publicat de un cunoscut istoric francez în cotidianul Le Monde.

Maurice Sartre, universitar, specialist în Orientul Apropiat şi în perioada greco-romanǎ, scrie urmǎtoarele rînduri extrem de grave în Le Monde: "Organizaţia statul islamic se aflǎ la Palmyra dar e ca şi cum s-ar afla în curtea muzeului Luvru. A distruge Palmyra e ca şi cum ar fi distruse oraşul şi abaţia de pe Muntele Saint-Michel sau catedrala Notre-Dame de la Paris."

Un strigǎt de alarmǎ dramatic, dar existǎ temerea cǎ el vine prea tîrziu. Un lucru este însǎ cert: în prezent cele mai retrograde, barbare şi fanatice forţe care urmǎresc distrugerea civilizaţiei occidentale se aflǎ la o sutǎ de kilometri de Bagdad şi la douǎ sute de kilometri de Damasc.

Din nou surprinşi de capacitatea ofensivǎ a jihadiştilor, americanii, europenii, alte naţiuni care participǎ la lupta anti-teroristǎ şi vor sǎ opreascǎ extinderea integrismului sunit, şi-au dat întîlnire la Paris pe data de 2 iunie pentru a evalua situaţia. Si pentru a-şi modifica eventual strategia, deşi acest lucru nu poate fi realizat într-un timp foarte scurt.

Unii comentatori cred cǎ Bachar al-Assad a abandonat în mod intenţionat Palmyra pentru a atrage şi mai mult oprobiul opiniei publice internaţionale asupra jihadiştilor. Si pentru a-i obliga într-un fel pe occidentali sǎ-l accepte ca aliat. Pe data de 17 mai forţele guvernamentale siriene anunţau alungarea jihadiştilor din zona cetǎţii antice şi o întreagǎ lume rǎsufla uşuratǎ. Acum întreaga lume se întreabǎ cît va mai dura pînǎ cînd jihadiştii vor intra în Damasc.

In editorialul sǎu sǎptǎmînal din revista Le Point, comentatorul Franz-Olivier Giesbert reia o idee exprimatǎ deja de mai multe ori în Franţa. Bachar al-Assad nu mai poate fi considerat inamicul public numǎrul unu. Citez: "Oricît de cumplit ar fi regimul sǎu, el nu va atinge niciodatǎ nivelul de infamie al acestei bestii abjecte numitǎ statul islamic. Sunt consternante analizele celor care, în calitate de guvernanţi sau confraţi jurnalişti, vor sǎ ne facǎ sǎ credem contrariul. Regimul de la Damas, chiar dacǎ nu mai respectǎ nici o lege, este un rǎu mai mic decît hoardele jihadiste."

Comentatorul francez îşi mai exprimǎ dezamǎgirea cǎ, din nou, occidentalii s-au "pǎcǎlit de adversar" şi au înţeles mai greu şi mai tîrziu decît ruşii şi iranienii, de exemplu, în ce constǎ adevǎratul pericol în regiune. Dacǎ ruşii şi iranienii nu l-ar fi sprijinit în ultimii patru ani pe Bachar al-Assad, acum întreaga Sirie şi probabil cǎ şi Libanul ar fi în mîinile Organizaţiei statul islamic, mai afirmǎ Franz-Olivier Giesbert.

Greu de spus dacǎ analiza sa va ajunge la urechile celor care iau decizii la Washington şi în Europa, şi dacǎ mai foloseşte la ceva. Agenţiile de presǎ aratǎ în context cǎ în prezent 50 la sutǎ din teritoriul Siriei este controlat de jihadişti. Inainte de 2011, cînd a izbucnit criza din Siria, în jur de 150 000 de turişti se duceau anual sǎ viziteze Palmyra pentru a admira cele o mie de coloane romane conservate acolo precum şi incredibila necropolǎ numǎrînd 500 de morminte. Acum, distrugerea programatǎ a Palmyrei ar trebui sǎ-i trezeascǎ din anumite inerţii de gîndire pe occidentali. Si chiar sǎ-şi spunǎ cǎ trebuie sǎ se pregǎteascǎ pentru a-şi apǎra, cine stie, într-o buna zi, vestigiile antice de pe propriul lor teritoriu.