Play
Ascultă RFI Romania
Play
Ascultă RFI France
Ascultaţi


Franţa, operaţiune de comando în Mali, doi şefi jihadişti lichidaţi

img_1700_0.jpg

Forte speciale franceze în desertul malian
Sursa imaginii: 
credit foto: rfi.fr

Franţa marcheazǎ un punct important important în lupta împotriva terorismului prin lichidarea a doi şefi jihadişti în Mali. Unul dintre ei revendicase, în noiembrie 2013, asasinarea a doi jurnalişti de la RFI.

Operaţiunea de comando care a dus la lichidarea celor doi şefi jihadişti a avut loc luni 18 mai în plin deşert, în nordul statului Mali, la frontiera cu Algeria. Unul dintre cei doi şefi, pe nume Abdelkrim Tuaregul, a fost implicat în asasinarea, la Kidal, a jurnaliştilor Ghislaine Dupont şi Claude Verlon.

Cotidianul Le Monde cu data de vineri 23 mai furnizeazǎ numeroase detalii legate de respectiva operaţiune de comando. In jur de 800 de soldaţi au fost trimişi pentru a cerceta o regiune muntoasǎ unde se aflau bazele respectivelor grupǎri jihadiste, obligate treptat sǎ iasǎ din ascunzǎtorile lor. Armata francezǎ a mai utilizat drone şi avioane spion echipate cu radare.

Ministerul francez al apǎrǎrii a declarat miercuri 20 mai cǎ prin aceastǎ acţiune grupurile armate teroriste din zona Sahelului au primit "o loviturǎ durǎ". Pe de altǎ parte autoritǎţile recunosc cǎ acţiunile militare nu vor rezolva problemele de securitate în Sahel şi în Libia, datǎ fiind circulaţia jihadiştilor dintr-o regiune în alta şi faptul cǎ noi grupuri se formeazǎ. În plus, Organizaţia statul islamic îşi amplificǎ "forţa de atracţie" iar grupurile disparate tind sǎ-şi declare afilierea la organizaţia teroristǎ sunitǎ.

Franţa, care este prezentǎ cu trupe în Mali, se implicǎ şi în eforturile diplomatice destinate sǎ ducǎ la o reconciliere naţionalǎ în aceastǎ ţarǎ. La mijlocul lunii mai a fost semnat un acord de pace în Mali. Iar începînd cu data de 25 mai vor fi organizate în Algeria o serie de consultǎri în vederea punerii în practicǎ a respectivului acord.

Intre timp, în Mali s-au produs noi atacuri izolate, împotriva trupelor guvernamentale dar şi împotriva misiunii ONU (Minusma). În ultimii doi ani, 35 de membri ai acestei misiuni au fost ucişi în Mali.