Play
Ascultă RFI Romania
Play
Ascultă RFI France
Ascultaţi


Franţa, decretul privind reforma scolarǎ adoptat, polemica se amplificǎ

2015-05-19t124400z_1059086496_lr2eb5j0zd12i_rtrmadp_3_france-politics-education_0.jpg

Franta, manifestatie împotriva reformei programelor scolare
Sursa imaginii: 
credit foto: rfi.fr

In Franţa, polemica legatǎ de reforma programelor şcolare a luat o nouǎ dimensiune dupǎ publicarea în Monitorul oficial a decretului privind adoptarea sa. Dreapta francezǎ acuzǎ executivul de "autoritarism" iar unele sindicate ale profesorilor evocǎ deja o nouǎ mobilizare împotriva reformei.

Poate cǎ reacţiile nu ar fi fost atît de violente dacǎ executivul ar mai fi aşteptat cîteva zile înainte de a publica decretul. Ori, el a apǎrut marţi 19 mai, adicǎ a doua zi dupǎ greva care a mobilizat luni 18 mai o parte din cadrele didactice. Le Figaro îl citeazǎ pe un sindicalist care spune "suntem luaţi de imbecili întrucît decizia de publicare a textului a fost luatǎ chiar în ziua grevei". Intr-un interviu acordat aceluiaşi ziar de opoziţie, fostul preşedinte Nicolas Sarkozy îi reproşeazǎ preşedintelui François Hollande cǎ îi trateazǎ cu dispreţ pe cei care au contestat reforma.

Doi intelectuali, nume cunoscute în Franţa, Pascal Bruckner şi Jean-Pierre le Goff au aceeaşi analizǎ: guvernul dǎ dovadǎ de autoritarism pentru cǎ se simte slab, spun ei.

De partea sa, guvernul afirmǎ cǎ este absolut necesar ca lucrurile sǎ meargǎ repede, pentru cǎ devine imperativǎ pregǎtirea profesorilor în vederea aplicǎrii refiormei, întrucît respectivele programe vor intra în vigoare anul viitor.

In mod inerent, principala figurǎ care se aflǎ în spatele acestei reforme, ministra învǎţǎmîntului doamna Najat Vallaud Belkacem, este din nou sub focul criticilor. Cu acest paradox care este poate tipic francez: pe de o parte sondajele pun în luminǎ faptul cǎ majoritatea francezilor nu sunt de acord cu reforma, dar doamna Najat Vallaud Belkacem, în vîrstǎ de 37 de ani, care are origini marocane, rǎmîne o figurǎ politicǎ popularǎ. 49 la sutǎ dintre francezi au o pǎrere bunǎ despre ea, iar elevii o simpatizeazǎ şi ei.

Unii comentatori spun cǎ executivul s-a grǎbit sǎ publice decretul privind reforma ca sǎ scape de acest subiect delicat şi conflictual. El nu este de naturǎ sǎ-l favorizeze pe François Hollande în perspectiva prezidenţialelor din 2017. Mai rǎmîn însǎ multe probleme de fond care sunt departe de fi rezolvate. Renumitul sociolog Jean-Pierre Le Goff declarǎ urmǎtoarele în Le Figaro: "Lupta împotriva inegalitǎţilor a devenit o noţiune care serveşte toate discursurile precum şi o marcǎ identitarǎ. Un slogan care justificǎ ruperea de realitate cǎruia nu-i pasǎ de efectele contrare pe care le produce."