Direct Jurnale Direct Monde
Ascultaţi


Mobilizare împotriva hoţilor la Paris

louvre-asiatique-m.jpg

Mobilizare împotriva hoţilor la Paris
Image source: 
credit foto: france24

Vremea bunǎ care revine la Paris aduce cu ea mai mulţi turişti dar şi o creştere a delicvenţei în jurul marilor monumente pariziene. In cursul acestei dimineţi salariaţii care se ocupǎ de buna funcţionare a celebrului Turn Eiffel şi-au încetat pentru cîteva ore activitatea în semn de protest faţǎ de multiplicarea furturilor în zona acestui monument care este chiar simbolul Parisului.

Turiştii care s-au trezit vineri 22 mai cît mai devreme ca sǎ urce în  Turnul Eiffel înainte de formarea marilor cozi au fost foarte dezamǎgiţi. Sociatatea de exploatare a turnului şi-a exprimat de altfel regretul într-un comunicat, dar mai subliniazǎ cǎ decizia celor 40 de angajaţi de a face grevǎ este justificatǎ de amplificarea unui fenomen insuportabil. Hoţii de buzunare şi alţi delicvenţi opereazǎ fǎrǎ jenǎ în zona monumentului şi devin tot mai agresivi. Uneori, explicǎ un salariat, ei se grupeazǎ cîtǎ patru sau cinci şi opereazǎ în bandǎ. Sunt zile cînd în jurul turnului suntem noi capabili sǎ identificǎm în jur de 30 de hoţi care îi vizeazǎ în special pe turiştii asiatici.

Un alt salariat al Turnului Eiffel a declarat pentru Agenţia France Presse cǎ a primit ameninţǎri din partea unuia dintre hoţi: "vezi-ţi de treabǎ şi lasǎ-ne sǎ lucrǎm, altfel vei avea probleme" i-a spus delicventul.

Autoritǎţile franceze, conştiente de problemele de delicvenţǎ cu care se confruntǎ Parisul, au anunţat cǎ în cursul verii vor fi desfǎşuraţi în jurul principalelor zece situri turistice ale capitalei 26 000 de poliţişti şi agenţi urbani. Sistemul de supraveghere prin camere de luat vederi continuǎ sǎ fie ameliorat, precum şi "parteneriatul" cu unele ambasade. Agenţia France Presse precizeazǎ în context cǎ 20 de poliţişti români vor patrula şi vara aceasta la Paris împreunǎ cu omologii lor francezi.

Un ghid numit "Parisul în toatǎ securitatea" va fi redactat în opt limbi şi distribuit în o sutǎ de mii de exemplare. Parisul primeşte în jur de 30 de milioane de turişti pe an, nu este de miarare deci cǎ a devenit şi un El Dorado al hoţilor. In aprilie 2013 personalul de la Luvru şi-a încetat la un moment dat activitatea pentru a protesta faţǎ de insolenţa cu care operau hoţii chiar în incinta marelui muzeu. Acum, iatǎ, salariaţii de la Turnul Eiffel au preluat acest model de protest, destinat sǎ sensibilizeze opinia publicǎ în faţa fenomenului dar şi sǎ exercite presiuni asupra autoritǎţilor pentru a lua mǎsuri.

La televiziunea francezǎ sunt difuzate foarte des emisiuni în care sunt explicate stratagemele şi strategiile hoţilor. Ei dau dovadǎ de multǎ imaginaţie şi sunt, de fapt, mereu cu un pas înainte faţǎ de capacitatea de reacţie a forţelor de securitate. Din punctul de vedere al României, trist este faptul cǎ mulţi dintre delicvenţi au sosit de fapt în Franţa cu paşaport românesc. Iar din spusele agenţilor de securitate francezi, hoţii avînd cetǎţenie românǎ sunt printre cei mai activi în Oraşul Luminilor.