Direct Jurnale Direct Monde
Ascultaţi


Opinia publicǎ francezǎ favorabilǎ unei intervenţii militare împotriva jihadismului sunit

Potrivit unui sondaj realizat la sfîrşitul sǎptǎmînii trecute, 55 la sutǎ dintre francezi sunt de acord cu o eventualǎ intervenţie militarǎ a Franţei în Siria împotriva Organizaţiei statul islamic. Opinia francezilor s-a modificat în aceastǎ privinţǎ, în  contextual în care jihadiştii au înregistrat noi victorii atît în Siria cît şi în Irak.

In august 2013, cînd Franţa era gata sǎ trimitǎ avioane pentru a-l bombarda pe preşedintele Bachar al-Assad, 64 la sutǎ dintre francezi au dezaprobat iniţiativa preşedintelui François Hollande. Acum, 55 la sutǎ dintre francezi considerǎ de fapt cǎ preşedintele sirian ar trebui acceptat ca un aliat, chiar şi provizoriu, în lupta împotriva barbariei jihadiste. Opinia publicǎ francezǎ a fost puternic marcatǎ de amplificarea pericolului terorist pe teritoriul Hexagonului, iar mai recent de ofensivele Organizaţiei statul islamic care a ocupat oraşul Ramadi în Irak şi Palmyra în Siria. Jihadiştii au mai preluat duminicǎ 24 mai controlul unui important post de frontierǎ între Siria şi Irak, ceea ce le permite controlul a douǎ rute care asigurǎ legǎtura dintre imensa provincie irakianǎ Al-Anbar şi Siria.

Franţa urmeazǎ sǎ gǎzduiascǎ pe data de 2 iunie o importantǎ reuniune internaţionalǎ pe marginea situaţiei din Irak şi Siria, în contextul în care occidentalii, în frunte cu americanii, sunt practic obligaţi sǎ-şi modifice strategia în lupta împotriva Organizaţiei statul islamic.

Strategii de la Washignton recunosc faptul cǎ operaţiunile aeriene lansate din august anul trecut împotriva suniţilor radicali care vor sǎ creeze un califat în Siria şi Irak nu au dus la rezultatele scontate. Este simptomaticǎ în acest sens o declaraţie fǎcutǎ de ministrul american al apǎrǎrii, Ashton Carter. "Forţele irakiene nu aratǎ nici o dorinţǎ de a se bate. Avem o problemǎ cu voinţa irakienilor de a combate Organizaţia statul islamic şi de a se apǎra", a spus demnitarul american, precizînd cǎ în momentul ofensivei jihadiste asupra oraşului Ramadi soldaţii irakieni erau în numǎr superior, bine echipaţi, şi totuşi s-au retras din zonǎ.

In prezent, cu sprijin aerian american, forţele guvernamentale irakiene, ajutate de miliţii şiite şi de triburile sunite din regiune, au lansat o ofensivǎ pentru a reocupa oraşul Ramadi, situate la numai o sutǎ de kilometri de Bagdad