Direct Jurnale Direct Monde
Ascultaţi


Franţa adoptǎ o lege a tranziţiei energetice în contextul pregǎtirii Conferinţei internaţionale pe tema climatului

Anul 2015 este, pentru Franţa, pus sub semnul mobilizǎrii în favoarea salvǎrii planetei. Conferinţa pe care Parisul o gǎzduieşte în decembrie pe tema schimbǎrilor climaterice este consideratǎ de o extremǎ importanţǎ, poate a ultimei şanse, iar executivul francez depune mari eforturi pentru a pregǎti aceastǎ reuniune internaţionalǎ. In paralel, Franţa continuǎ sǎ dea un bun exemplu de comportament responsabil în materie de ecologie, şi este cazul cu noua lege a tranziţiei energetice.

Deputaţii francezi se pronunţǎ în privinţa unui set de mǎsuri destinate sǎ incite la un comportament responsabil al cetǎţenilor în viaţa de fiecare zi. S-a terminat, de exemplu, cu risipa alimentarǎ, mai ales cu practica supermarketurilor de a arunca la gunoi produsele nevîndute şi de a turna clor peste ele. Marile magazine, cele care ocupǎ peste 400 de metri pǎtraţi, au obligaţia de a semna convenţii cu diverse asociaţii caritative pentru a le preda alimentele a cǎror datǎ de valabilitate se apropie de expirare sau a expirat. Mǎsura urmeazǎ sǎ intre în vigoare înainte de întîi iulie 2016. Ceea ce nu se vinde va fi redistribuit deci sub formǎ de ajutoare cǎtre persoanele lipsite de venituri, sau utilizat pentru alimentaţia animalǎ, sau ca îngrǎşǎmînt pentru agriculturǎ.

Francezii sunt îndemnaţi sǎ-şi modifice şi stilul de a cumpǎra, şi în curînd ei nu vor mai dispune de saci de plastic pentru a-şi transporta produsele. Sacul din plastic a devenit un simbol al poluǎrii, al inconştienţei colective, iar începînd cu data de întîi ianuarie 2016 ei vor dispare din comerţ. Trebuie spus cǎ anual în Franţa sunt distribuţi 17 miliarde de saci din plastic, iar o parte importantǎ dintre ei ajung în naturǎ, pe marginea drumurilor, în pǎduri, pe malurile rîurilor, sau pe fundul mǎrii. Cumpǎrǎtorii vor fi obligaţi sǎ meargǎ la cumpǎrǎturi, exact ca pe vremea pǎrinţilor sau a bunicilor lor, cu plase şi sacoşe proprii, precum şi cu cǎrucioare şi cu alte dispozitive de stocare, astfel încît nimic sǎ nu mai fie aruncat în naturǎ. Iar magazinele vor vinde numai saci biodegradabili.

Alte eforturi sunt fǎcute în vederea economisirii energiei şi a carburanţilor. Deplasǎrile vor trebui sǎ fie mai "ecologice", acesta este nou cuvînt de ordine. Transporturile publice vor da un prim exemplu şi se vor echipa cu vehicole "verzi", hibride sau electrice, care consumǎ puţin. Fiecare interprindere numǎrînd peste o sutǎ de salariaţi va trebui sǎ-şi revizuiascǎ strategia în materie de transport pentru a economisi cît mai mult carburant.

Intregul parc de locuinţe urmeazǎ sǎ intre într-un program de renovǎri pentru a deveni mai "ecologic", mai puţin energivor. Un sistem de finanţare a lucǎrilor de renovare urmeazǎ sǎ fie propus particularilor, de exemplu pentru izolǎri termice sau încǎlzirea apei prin energii reciclabile.

Francezii vor mai face cunoştinţǎ cu Linky şi Gazpar, douǎ computere inteligente care îi vor ajuta sǎ mǎsoare mai bine consumul de energie. In jur de 35 de milioane de locuinţe ar urma sǎ fie echipate pînǎ în 2021 cu computere destinate sǎ adapteze consumul de energie pentru nevoile fiecǎrei familii.

Toate aceste mǎsuri, precum şi altele, sunt extrem de mediatizate în Franţa într-un moment cînd preşdintele François Hollande încearcǎ sǎ-i convingǎ pe liderii principalelor ţǎri puternic industrializate sǎ se angajeze în vederea reducerii emisiei de gaze cu efect de serǎ. Doi giganţi ai poluǎrii par sǎ adopte o atitudine pozitivǎ în acest sens, China şi Statele Unite. China probabil datoritǎ faptului cǎ începe sǎ aibǎ probleme cu norul toxic care se eternizeazǎ deasupra multora dintre oraşele ei, iar Statele Unite întrucît unele dintre oraşele situate pe ţǎrmurile Atlanticului sau ale Pacificului sunt confruntate cu sprectrul unei ridicǎri a nivelului mǎrii (este cazul cu oraşul New York). Semnarea unui acord la Paris, în decembrie, în vederea reducerii poluǎrii, va fi de o "dificultate extremǎ" afirmǎ ministrul francez de externe Laurent Fabius. Si tot el adaugǎ: "din nefericire situaţia s-a degradat şi deci necesitatea gǎsirii unui acord politic împotriva deregelǎrilor climaterice devine şi mai acutǎ ca pînǎ acum".