Direct Jurnale Direct Monde
Ascultaţi


« Bulgaria, veriga slabă în lupta contra organizaţiei statul islamic » - Le Monde

bulgaria.jpg

Undeva la frontiera dintre Bulgaria si Turcia
Undeva la frontiera dintre Bulgaria si Turcia
Image source: 
Foto: AFP

Bulgaria, Grecia şi Turcia au semnat la Sofia un acord privind creearea unui centru de schimb de informaţii în timp real. Scopul este de a combate mai eficient imigraţia clandestină şi contrabanda. Această nouă cooperare poliţienească şi vamală va funcţiona la postul de frontieră Kapitan-Adreevo aflat nu departe de locul unde se întâlnesc graniţele celor trei state. Această triplă graniţă a devenit şi « noua linie de front în războiul dus de Occident contra filierelor jihadiste » scrie Le Monde într-un lung articol intitulat « Bulgaria, veriga slabă în combaterea organizaţiei statul islamic ».

« De când s-au înăsprit controalele în aeroporturi, Bulgaria a devenit calea terestră cea mai uşor accesibilă pentru a ajunge în Turcia, ultima etapă înainte de a ajunge pe teritoriul organizaţiei statul islamic din Siria. Maşini, camioane şi autocare iau zi şi noapte drumul acesta considerat atât de candidaţii la jihad cât şi de serviciile de informaţii occidentale drept modalitatea cea mai discretă de a părăsi Europa » noteazà Le Monde.

« Bulgaria nu aparţine spaţiului Schengen dar faptul că e candidată îi dă acces la o parte din sistemul de informaţii, la baza de date comună celor 26 de state membre. In ciuda unor reale eforturi făcute de Sofia, există mai departe găuri mari în plasa antijihadistă întinsă de bulgari. Islamişti radicali francezi au ales astfel calea bulgară. Apropiaţi ai fraţilor Kouachi – autorii atentatelor din ianuarie de la Paris – au fost interceptaţi în Bulgaria la sfârşitul anului trecut » mai reaminteşte trimisul special al ziarului francez.

« Ca să strângă laţul, serviciile de informaţii bulgare au făcut presiuni asupra companiilor de autocare care-i transportă pe candidaţii europeni la jihad spre Turcia. Problema este că dacă actele respectivilor sunt în regulă iar comportamentul e corect, bulgarii nu pot face nimic. Francezii trebuie să furnizeze elementele necesare », spune astfel un vameş citat de Le Monde.

« Emoţia provocată de atacurile de la revista satirică Charlie Hebdo a permis totuşi o colaborare mai strânsă la nivel european în lupta antiteroristă. Astfel, controalele la ieşirea de pe teritoriul bulgar au devenit cu adevărat sistematice pentru toţi străinii. De partea lor, ca să evite rateuri cum a fost în cazul fraţilor Kouachi, francezii au decis să anuleze pur şi simplu actele suspecţilor lucru care nu le mai permite acestora să iasă din ţară sau dacă o fac şi sunt prinşi în Bulagria, sunt trimişi deîndată şi mult mai uşor acasà » constată Le Monde.

In finalul articolului său, ziaristul francez analizează şi « un paradox în privinţa aderării Bulgariei la spaţiul Schengen. Există diviziuni apropo de acest subiect în sânul puterii de la Sofia. Premierul bulgar este pentru aderarea la spaţiul de liberă circulaţie dar la ministerul de interne, serviciile de informaţii şi de poliţie sunt de părere că dimpotrivă, o aderare la Schengen ar agrava situaţia, ar mări presiunea migratorie pe frontiera turco-bulgară ».

 
« Bulgaria, veriga slabă în lupta contra organizaţiei statul islamic » - Le Monde