Direct Jurnale Direct Monde
Ascultaţi


David Cameron în vizitǎ la Paris cu doleanţe privind Europa

2012-05-18t225038z_351473886_gm1e85j0j8j01_rtrmadp_3_usa.jpg

David Cameron si François Hollande în cursul unei întîlniri precedente
Image source: 
credit foto: rfi.fr

Primul ministru britanic David Cameron, aflat într-un turneu european pentru a explica în mai multe capitale ce reforme doreşte în cadrul Uniunii Europene, este aşteptat joi 28 mai la Paris. Preşedintele François Hollande, intransigent, ca şi doamna Angela Merkel, în privinţa unor chestiuni de principiu, se aratǎ însǎ dispus sǎ analizeze punct cu punct doleanţele britanice.

Cum Franţa a fost deja traumatizatǎ de eşecul din 2005 cînd Uniunea Europeanǎ nu s-a putut dota cu o Constituţie Europeanǎ, ea refuzǎ din principiu orice altǎ reformǎ instituţionalǎ radicalǎ. In schimb Parisul considerǎ cǎ în cadrele instituţionale existente totul poate fi discutat şi multe lucruri pot fi regîndite, aranjate, reorientate, adaptate… De unde şi poziţia pragmaticǎ pe care o adoptǎ diplomaţia francezǎ faţǎ de Londra. David Cameron este invitat sǎ dineze la Palatul Elysée şi sǎ-şi expunǎ punctele de vedere. Cu atît mai mult cu cît şi el, în prinicipiu, nu doreşte ieşirea ţǎrii sale din Uniunea Europeanǎ. Dupǎ cum explicǎ un diplomat din anturajul preşedinţiei franceze, cuvinte reluate de Agenţia Reuters, Parisul refuzǎ ideea unei confruntǎri cu Londra, cel puţin în aceastǎ fazǎ, şi preferǎ examinarea la rece a propunerilor britanice.

Consultǎrile de la Paris sunt deci vǎzute ca un început de dialog pe tema a ceea ce se poate face fǎrǎ renegocierea unor tratate.

De altfel europenii sunt deja obişnuiţi cu stilul britanic, acela de a naviga cu un picior în Europa şi cu altul înfara ei. Nu a reuşit Marea Britanie sǎ rǎmînǎ înafara zonei euro şi înafara spaţiului Shengen, deşi europenii ar fi dorit contrariul?

In paralel cu discuţiile purtate cu David Cameron, Parisul şi Berlinul pregǎtesc însǎ un plan B. In perspectiva unei eventual ieşiri a Marii Britanii din Uniunea Europeanǎ (Brixit), în mod "natural" axa Paris-Berlin va deveni extrem de importantǎ pentru menţinerea edificiului european. Franţa şi Germania au pregǎtit de altfel un text comun destinat sǎ prefigureze o întǎrire a Uniunii economice şi monetare. Eventuala ieşire a Marii Britanii din Uniunea Europeanǎ riscǎ sǎ provoace un veritabil tsunami economic şi financiar pe bǎtrînul continent, cu unde de şoc şi în alte zone ale lumii. Dar şi cu riscul ca epicentrul cutremurului sǎ fie chiar la Londra şi mai ales în inima sa financiarǎ, "La City" cum spun francezii.