Direct Jurnale Direct Monde
Ascultaţi


Comunicat comun franco-german adresat Comisiei Europene în privinţa imigraţiei

2015-05-04t164657z_1991728899_gf10000083881_rtrmadp_3_europe-migrants-italy.jpg

4 mai 2015, imigranti debarcati la Augusta, în Sicilia
Image source: 
credit foto: rfi.fr

Franţa şi Germania au semnat un document comun prin care cer Comisiei Europene sǎ reexamineze, într-un spirit de mai mare solidaritate, mecanismul de repartizare a candidaţilor la azil între ţǎrile membre ale Uniunii Europene. La Bruxelles, Comisia Europeanǎ se aratǎ deschisǎ la propunerile franco-germane şi la o discuţie mai aprofundatǎ pe tema criteriilor de repartizare.

Intr-o primǎ fazǎ, în contextul unui flux de imigranţi ilegali fǎrǎ precedent precum şi de multiplicare a cererilor de azil, Bruxelles-ul a propus un sistem de "cote de imigranţi" pentru fiecare ţarǎ. In funcţie de populaţia ei, de sǎnǎtatea sa economicǎ, de rata şomajului şi de numǎrul de candidaţi la azil deja primiţi pe teritoriul ei, fiecare ţarǎ urma sǎ facǎ un efort suplimentar. Obiectivul fiind primirea a 40 000 de candidaţi la azil originari din Siria şi Eritreea, oameni aflaţi deja pe teritoriul Italiei şi al Greciei, precum a 20 000 de refugiaţi sirieni.

Intr-un document semnat de ministrul francez de interne Bernard Cazeneuve precum şi de omologul sǎu german Thomas de Maizière, Parisul şi Berlinul atrag însǎ atenţia cǎ unele ţǎri membre ale Uniunii Europene fac deja, de mulţi ani, mari eforturi pentru primirea fluxului de imigranţi. 75 la sutǎ dintre cererile de azil depuse în întreaga Europǎ sunt de fapt examinate în prezent în cinci ţǎri: Franţa, Italia, Germania, Suedia şi Ungaria.

Parisul şi Berlinul propun, în documentul lor comun, crearea unor "centre de aşteptare" sau "hotspots" în apropierea principalelor puncte de debarcare a imigranţilor unde ar urma sǎ fie operat un prim "reperaj" al acestora. Cei care efectiv au nevoie de protecţie ar urma sǎ fie relocalizaţi, în timp ce ceilalţi repatriaţi.

Cei doi miniştri, francezul Bernard Cazeneuve şi germanul Thomas Maizière, mai denunţǎ apariţia unor abuzuri în materie de cereri de azil, consecinţǎ a faptului cǎ Uniunea Europeanǎ nu mai impune vize de cǎlǎtorie unor ţǎri din Balcani.  

Luni întîi iunie, miniştrii de interne din şase ţǎri, Germania, Franţa, Italia, Polonia, Spania şi Marea Britanie, s-au întîlnit la Moritzburg în Germania pentru a aborda mai multe probleme legate de fenomenul imigraţiei cu care Europa va continua sǎ se confrunte, şi în faţa cǎruia nu reuşeşte sǎ adopte o politicǎ comunǎ coerentǎ.