Direct Jurnale Direct Monde
Ascultaţi


Regele şi regina Spaniei în vizitǎ de stat în Franţa

2014-06-09t221357z_864165225_gm1ea6a0edz01_rtrmadp_3_spain-royals_0.jpg

Regele Felipe al VI-lea si regina Letizia în inuie 2014 la Madrid
Image source: 
credit foto: rfi.fr

Regele Spaniei Felipe al VI-lea, împreunǎ cu soţia sa regina Letizia, se aflǎ într-o vizitǎ de stat de trei zile la Paris. Programatǎ iniţial la sfîrşitul lunii martie, vizita a fost amînatǎ la acea orǎ datoritǎ prǎbuşirii în Alpii francezi a unui avion care fǎcea legǎtura Barcelona – Düsseldorf. Programul cuplului regal spaniol la Paris este foarte dens şi cuprinde, printre altele, un discurs al regelui în faţa deputaţilor francezi.

Incǎ de sǎptǎmîna trecutǎ la Paris, mai ales pe bulevardul Champs Elysée, erau arborate drapelele franceze şi spaniole în cinstea acestor oaspeţi. Este de alfel prima vizitǎ cu caracter de stat pe care o efectueazǎ suveranul spaniol în strǎinǎtate de la urcarea sa pe tron, ca urmare a abdicǎrii, anul trecut în iunie, a tatǎlui sǎu Juan Carlos. Programul este dens: o ceremonie la Arcul de Triumf, dineu de stat la Palatul Elysée, vizita expoziţiei consacratǎ pictorului Diego Vélazquez la Grand Palais...

In treacǎt fie spus, cuplul regal spaniol a fost întîmpinat mari 2 iunie  la Palatul Elysée de preşedintele farncez François Hollande iar alǎturi de el se afla fosta sa partenerǎ de viaţǎ, Ségolène Royal, ministrǎ a ecologiei şi numǎrul trei în guvern. Ceea ce a generat o serie de fotografii care circulǎ intens acum pe reţelele sociale.  

Miercuri 3 iunie, în program, figureazǎ o vizitǎ la primǎria Parisului, un dejun cu premierul francez Manuel Valls care are origini spaniole şi un discurs solemn (care va fi pronunţat în francezǎ)  în faţa Adunǎrii Naţionale Franceze. Unii îşi amintesc la Paris de precedentul discurs ţinut de regele Juan Carlos, în 1993, cînd acesta era în culmea popularitǎţii sale. In prezent, Felipe al VI-lea, în vîrstǎ de 47 de ani, încearcǎ sǎ reabiliteze oarecum imaginea monarhiei spaniole dupǎ numeroasele "stîngǎcii" comise de Juan Carlos şi dupǎ diversele scandaluri financiare în care a fost implicatǎ Infanta Cristina, sora actualului rege.

Meritǎ sǎ mai amintim în acest context cǎ relaţiile dintre Franţa şi Spania sunt foarte bune. Palatul Elysée evocǎ într-un comunicat un "parteneriat excepţional". El este ilustrat şi de faptul cǎ Parisul şi Madridul se aflǎ pe aceeaşi lungime de undǎ în privinţa unor dosare internaţionale precum Ucraina, situaţia din Sahel, lupta împotriva terorismului sau politica faţǎ de imigraţia ilegalǎ.

Spania mai este unul dintre primii parteneri comerciali ai Franţei, şi de altfel joi Felipe al VI-lea îşi va încheia vizita de stat în Franţa participînd la un forum al intreprinderilor. In jur de 460 de intreprinderi franceze sunt implantate în Spania unde au creat locuri de muncǎ pentru 280 000 de persoane. In acelaşi timp, 500 de intreprinderi spaniole funcţioneazǎ pe teritoriul Hexagonului, furnizînd 70 000 de locuri de muncǎ.

De reţinut deasemenea cǎ în Franţa trǎiesc în jur de 215 000 de spanioli, în special în marile oraşe. O comunitate extrem de solidarǎ care se adaptazǎ perfect în Franţa. De altfel, dupǎ Argentina, Franţa este a doua ţarǎ în care preferǎ sǎ se expatrieze, temporar sau definitiv, spaniolii. Nu este greu de observat cǎ proximitatea geograficǎ permite acest lucru, ca şi fluxul invers, al francezilor care îşi cautǎ norocul în Spania.

Pe teritoriul Hexagonului, în jur de douǎ milioane de francezi învaţǎ spaniola în timp ce în Spania în jur de 1 300 000 de spanioli învaţǎ franceza.

Cele douǎ ţǎri mai au şi o istorie comunǎ, cu unele pagini extrem de întunecate însǎ. Pentru spanioli, momentul cel mai oribil pe care l-au trǎit a fost "invazia" lui Napoleon din 1807. Existǎ însǎ şi pagini frumoase ale istoriei comune, cum ar fi angajamentul unor republicani spanioli în eliberarea Parisului în 1944. Regele Felipe al VI-lea va inaugura marţi 3 iunie în capitala Franţei un parc dedicat acestui eveniment, "Parcul combatanţilor de la Nueve".