Direct Jurnale Direct Monde
Ascultaţi


In culisele caritabile de la Roland Garros (reportaj audio şi foto)

camion_alee.jpg

Camioneta frigorificà a asociatiei "Le chaînon manquant" în zorii zilei la Roland Garros
Camioneta frigorificà a asociatiei "Le chaînon manquant" în zorii zilei la Roland Garros
Sursa imaginii: 
Foto: Vasile Damian

In timpul celor două săptămâni cât durează Internaţionalele de tenis ale Franţei, aproape o jumătate de milion de persoane vor veni să asiste la meciurile de pe zgura pariziană. In aceaşi perioadă peste zece mii de angajaţi lucrează zilnic la faţa locului. Tot atâţia oameni care trebuie să bea şi să mănânce la Roland Garros. Oricât de pricepuţi ar fi cei care calculează câtă mâncare trebuie pregătită în fiecare zi, tot rămâne multă hrană nevândută. Ca să combată risipa de mâncare, o asociaţie, « Le chaînon manquant » - « Veriga care lipseşte » - recuperează în fiecare dimineaţă mâncarea ambalată dar nevândută cu o zi înainte la Roland Garros şi o distribuie apoi la cei săraci. Vasile Damian a petrecut o dimineaţă întreagă cu voluntarii asociaţiei.

E 7 şi jumătate dimineaţa. La Roland Garros nu e încă niciun jucător de tenis dar multe camioane, furgonete şi … Julien Meimon, delegatul general al asociaţiei « Le chaînon manquant » însoţit de două colege voluntare. Scopul acestei echipe de şoc sosită în arena pariziană la bordul unei camionete frigorifice : recuperarea mâncării proaspete nevândute cu o zi înainte pentru a o distribui apoi celor săraci din Paris. Si cum i-a venit ideea asta ? « Mai mulţi prieteni de-ai mei din Paris au estimat că e insuportabil să existe pe de o parte structuri care aruncă mult din mâncarea pe care au preparat-o şi pe de altă parte oameni care n-au ce mânca. Trebuia deci organizat un sistem care să-i pună în legătură pe unii cu ceilalţi pentru a recupera mâncarea proaspătă cât de repede ».

« Raliul » prin aleeile dar mai ales prin subsolurile de la Roland Garros se face în pas alert şi va dura ceva mai puţin de două ore. In 5-6 halte, în subsolurile arenelor centrale, se află bucătăriile firmelor care pregătesc sandwichiurile şi alte produse culinare la faţa locului. Furgoneta frigorifică se va umple treptat aproape până la refuz. « Aici sunt fructe proaspete, iaurturi şi sandwichiuri. Trebuie să ştiţi că fructele în particular sunt o raritate pentru oamenii de pe stradă pentru că sunt scumpe şi nimeni nu are bani să-şi cumpere aşa ceva. Aici toată mâncarea este în stare perfectă, neatinsă, a fost conservată la rece şi evident nu este perimată ».

Ca să nu existe nicio problemă ulterioară, fiecare produs recuperat de echipa lui Julien Meimon este consemnat pe nişte borderouri în două exemplare. « Numai aşa se poate garanta trasabilitatea respectivelor produse ».

La un alt restaurator prezent la Roland Garros – numai 4 mari firme vând mâncarea pe care au pregătit-o la fata locului – voluntarul de la « Le chaînon manquant » mă duce în faţa unui uriaş frigider în care sunt stocate produsele pe care le va recupera. « Lucrăm în condiţiile unui adevărat profesionist » îmi spune mândru Julien Meimon.

Mâncarea nu numai că trebuie consemnată dar trebuie şi cântărită cu precizie înainte de a fi urcată în camionetă. O treabă pe care Julien o lasă pe mâna celor două fete cu care a venit. Cele două voluntare pe care mi le prezintă sunt Claire Marie şi Florence. Prima a văzut mai întâi cu Julien un film despre risipa de mâncare înainte de a se implica – este patiser de meserie – în timp ce colega ei lucrează în domeniul asanării.

Primăria Parisului şi Federaţia franceză de tenis împreună cu restauratorii de la Roland Garros - doar 4 mari firme pregătesc mâncarea la faţa locului, Sodexo, Lenôtre, Potel & Chabot şi Eurest-Compass – au negociat şi apelat apoi la serviciile asociaţiei « Le chaînon manquant ». Am stat de vorbà cu directorul regional de la Eurest-Compass, Erwan Dutheil. El ne spune că în dimineaţa aceasta între 500 şi 700 de sandwichiuri nevândute vor merge la tot atâţia oameni care nu ar fi avut altfel ce mânca.

Anul trecut « Le chaînon manquant » a distribuit pe perioada Internaţionalelor de tenis ale Franţei circa 15 mii de mese. Anul acesta Julien Meimon speră să facă şi mai bine. Pentru aceasta însă trebuie să lucreze tot mai repede.

La nici 9 şi jumătate dimineaţa, furgoneta frigorifică iese plină de pe aleeile de la Roland Garros. Julien începe să dea telefoane la asociaţiile din Paris cu care este în legătură pentru a le propune ce are de dat. Răspunsul îl găseţte rapid.

20 de minute mai târziu Julien Meimon şi cele două voluntare parchează nu departe de piaţa Bastiliei din Paris în faţa sediului asociatiei « La Halte Femmes ». Câteva sandwichiuri, iaurturi şi două kilograme de cireşe vor fi date femeilor de care se îngrijeşte respectiva asociaţie. Până la sfârşitul zilei camioneta lui « Chaînon manquant » va distribui sute de sandwichiuri la alte asociaţii prin Paris.

Si după Roland Garros ? Asociaţia plănuieşte déjà să ia cu asalt stocurile de produse nevândute din supermarketuri. Elanul de solidaritate e departe de a fi epuizat.

Reportaj foto în culisele « caritative » de la Roland Garros

Roland Garros la 7 si jumàtate dimineata
Roland Garros la 7 si jumàtate dimineata
 
La Roland Garros împreunà cu voluntarii asociatiei "Le chaînon manquant"