Play
Ascultă RFI Romania
Play
Ascultă RFI France
Ascultaţi


Regele Spaniei în faţa deputaţilor francezi: "Fǎrǎ Franţa nu poate exista Europa"

2015-06-03t120642z_389272272_pm1eb630zf501_rtrmadp_3_france-spain-king_0.jpg

Regele Felipe al VI-lea si sotia sa regina Letizia împreuna cu primarul Parisului Anna Hidalgo care are origini spaniole
Sursa imaginii: 
credit foto: rfi.fr

Regele Felipe al VI-lea al Spaniei se aflǎ în a doua zi a vizitei sale de stat la Paris unde pledeazǎ pentru o Uniune Europeanǎ mai apropiatǎ de cetǎţeni. Adresîndu-se astǎzi în faţa Adunǎrii Naţionale Franceze, suveranul spaniol şi-a exprimat dorinţa ca Franţa sǎ joace un rol mai important în Europa.

Franţa şi Spania au în comun, în ultimii şapte ani, cel puţin un lucru, şi anume traumatismul unei crize la care nici francezii şi nici spaniolii nu se aştepau. O crizǎ economicǎ dar şi în materie de valori, care este pe cale sǎ modifice chiar şi peisajul politic în ambele ţǎri.

Nu întîmplǎtor deci atît preşedintele François Hollande cît şi oaspetele sǎu, regele Felipe al VI-lea s-au referit în discursurile şi discuţiile lor la Europa şi la necesitatea "apropierii proiectului european" de cetǎţeni. In ambele ţǎri politica de austeritate a Bruxelles-ului a fost sistematic criticatǎ şi tot în ambele ţǎri s-a instalat aceastǎ percepţie, cǎ Europa şi-a trǎdat idealurile iniţiale.

"Trebuie sǎ ne unim forţele în faţa crizei" a spus François Hollande marţi searǎ la dineul oficial oferit cuplului regal spaniol la Palatul Elysée.

"Trebuie sǎ forjǎm un proiect european mai apropiat de cetǎţeni, sǎ stimulǎm creşterea economicǎ, sǎ favorizǎm crearea de locuri de muncǎ şi o mai mare coeziune socialǎ" a declarat, de partea sa, regele Felipe al VI-lea.

In faţa deputaţilor francezi el a mers oarecum şi mai departe cu elanul sǎu european spunînd cǎ Spania doreşte ca Franţa sǎ fie mai "decisǎ" în apǎrarea valorilor europene. "Spania şi Franţa au avansat împreunǎ în contextul construcţiei europene în privinţa tuturor dosarelor,  au aceeaşi viziune în privinţa viitorului Uniunii Europene şi sunt angajate cu aceeaşi forţǎ pentru a face sǎ progreseze idealurile europene" a spus Felipe al Vi-lea.

Suveranul spaniol a mai pronunţat şi aceastǎ frazǎ: "Fǎrǎ Franţa nu poate exista Europa. Fǎrǎ o Franţǎ sigurǎ de ea însǎşi, fidelǎ valorilor sale şi decisǎ sǎ le apere, Europa şi lumea întreagǎ ar pierde o referinţǎ foarte preţioasǎ".

Regele Felipe al VI-lea a fost recompensat cu ovaţii în picioare din partea deputaţilor şi a membrilor guvernului dupǎ discursul sǎu. Fǎrǎ îndoialǎ, el a spus lucruri care au mers la inima francezilor. Dar în acelaşi timp, ceea ce spune suveranul spaniol în Franţa are rezonanţǎ şi în ţara sa unde încearcǎ sǎ impunǎ o altǎ imagine decît cea avutǎ de tatǎl sǎu Juan Carlos. Felipe doreşte fǎrǎ îndoialǎ sǎ cîştige simpatia francezilor dar şi mai mult cea a spaniolilor. Cotidianul spaniol El Pais l-a numit la un moment dat "un rege prudent". Felipe al VI-lea înainteazǎ cu prudenţǎ pe un drum pe care şi-l construieşte pas cu pas, dorind de fapt sǎ devinǎ o voce cu autoritate moralǎ în ţara sa şi nu doar sǎ încarneze o funcţie protocolarǎ.

Sondajele legate de popularitatea sa îi sunt favorabile şi probabil cǎ în viitor îşi va multiplica şi vizitele de stat pentru a-şi construi şi o staturǎ internaţionalǎ, cum a avut-o şi tatǎl sǎu înante de a deraia şi de a comite diverse gafe, cum ar fi aceea de a vîna elefanţi în Africa într-un moment cînd toatǎ planeta este confruntatǎ cu dispariţia a mii de specii de plante şi de animale.