
Special Paris
Scandal FIFA - este Michel Platini omul providenţial pentru a scoate din crizǎ fotbalul mondial?
2015-05-28t131833z_1936939730_lr2eb5s10ynwg_rtrmadp_3_soccer-fifa-uefa_0_0.jpg

Michel Platini este un fel de erou naţional în Franţa unde a fost, înainte de toate, un formidabil fotbalist. Nimeni nu a uitat cǎ el era cǎpitanul echipei naţionale cînd aceasta a cîştigat în 1984 campionatul european de fotbal. La acea orǎ el şi-a înscris în palmares un record de goluri înscrise, nouǎ la numǎr, performanţǎ nedepǎşitǎ de atunci încoace în cadrul acestui turneu.
S-ar putea deci ca Michel Platini, care va împlini 60 de ani pe 21 iunie, sǎ fie "omul situaţiei" într-un moment de crizǎ a fotbalului mondial, infestat de corupţie şi de prea mulţi bani. Este interesant de constatat cǎ membrii guvernului francez îi aduc în noul context omagii peste omagii lui Michel Platini. Ministrul de externe Laurent Fabius salutǎ în el "un om de o mare calitate", în timp ce secretarul de stat la sport, Thierry Braillard, vede în fosta vedetǎ fotbalisticǎ un posibil "excelent conducǎtor" al Federaţiei Internaţionale de Fotbal Amator.
Agenţia France Presse aminteşte într-o depeşǎ cǎ Michel Platini a avut iniţiative importante la UEFA, introducînd conceptul de "faire-play financiar" şi cǎ a reformat Liga Campionilor pentru a le face loc şi micilor naţiuni.
Nu lipsesc însǎ nici criticile la adresa sa, şi i se reproşeazǎ, de exemplu, cǎ a sprijinit candidatura Qatarului pentru organziarea Cupei mondiale de fotbal în 2022. Iar Sylvia Schenk, responsabil cu sportul în cadrul organizaţiei neguvernamentale Transparency International considerǎ cǎ un alt francez ar putea fi omul incoruptibil de care are nevoie FIFA în fruntea sa, acesta fiind Jérôme Champagne, fost responsabil al Federaţiei Internaţionale de Fotbal cu relaţiile internaţionale.
Oricum, mari manevre au fost lansate în prezent pentru desemnarea viitorului preşedinte la FIFA, deşi, cum spun unii comentatori, şantierul este mult mai vast. Una din muncile lui Hercule în mitologia Greciei antice a fost curǎţarea grajdurilor lui Augias. Hercule a deviat atunci douǎ rîuri ca sǎ spele ceea ce se adunase, pînǎ în tavan, în grajdurile respective, cel puţin aşa spune tradiţia.
Nu cǎ aş impune aceastǎ comparaţie şi în cazul situaţiei în care se aflǎ FIFA. Dar existǎ o urgenţǎ în materie de asanare a fotbalului mondial, iar editorialistul Christophe Barbier vorbeşte în revista L’Express de un "sistem devenit putred" cel numit de specialişti "sport buisness".