Direct Jurnale Direct Monde
Ascultaţi


« In timp ce citiţi acest text, guvernul ia notiţe » - E. Snowden

Doi ani după primele sale revelaţii privind amploarea programului de ascultări telefonice instaurat de NSA (Agentia americană de securitate), Edward Snowden publică un lung text în 4 ziare internaţionale printre care se numără şi cotidianul francez Libération. Fostul consultant în informatică, urmărit de justiţia americană pentru spionaj, este refugiat din 2013 în Rusia.

Incă din primele paragrafe ale tribunei sale Edward Snowden se arată optimist. « In decurs de o lună, programul de ascultări telefonice dorit de NSA a fost declarat ilegal de tribunale şi dezavuat de Congres. Până şi preşedintele american a ordonat încetarea acestui program » notează lansatorul de alerte refugiat în Rusia. In opinia lui aceste lucruri se datorează faptului că publicul este mai bine informat astăzi decât era acum doi ani. « Din 2013 încoace instituţii diverse din Europa au declarat drept ilegale operaţiuni similare precum cele realizate de americani. S-au impus de asemenea noi restricţii pe viitor acestui tip de operaţiune. ONU a declarat recent că supravegherea în masă este fără îndoială o încălcare a drepturilor omului ». Snowden salută apoi propunerea Consiliului Europei de a preconiza adoptarea de noi legi care să-i protejeze pe lansatorii de alerte precum el. In continuarea textului său, fostul consultant în informatică se bucură să constate că apar noi dispozitive de securizare a datelor vehiculate pe internet. Este semnalată ca un exemplu pozitiv, pionier, firma Apple.

Si totuşi Edward Snowden e de părere că viaţa privată rămâne sub ameninţarea altor programe sau autorităţi. « Anumite servicii on-line, dintre cele mai populare de pe internet, au devenit partenerii programului de supraveghere instaurat de NSA şi guverne din lumea întreagă fac presiuni pentru ca firmele de înaltă tehnologie să colaboreze. Miliarde de date de geolocalizare şi de comunicaţii continuă să fie interceptate » afirmă lansatorul de alerte american. « Interceptarea şi supravegherea metadatelor – cele care arată legăturile personale şi centrele de interes ale internauţilor - rămân de o amploare fără precedent. In timp ce citiţi acest text, guvernul ia notiţe » spune astfel Snowden. El constată de asemenea că « şefii serviciilor secrete din ţări precum Australia, Canada sau Franţa au exploatat tragedii recente ca să încerce să obţină puteri sporite cu toate s-a dovedit că acestea nu ar fi putut evita respectivele atacuri ».

Refugiatul american în Rusia îşi încheie textul publicat în cele 4 mari ziare din lume – printre care deci francezul Libération – notând că « raportul de forţe începe să se schimbe. Asistăm la apariţia unei generaţii post-teroare. Descoperim că valoarea dreptului nu se măsoară prin ceeace ascunde ci prin ceeace protejează ».

Tribuna publicată de Edward Snowden coincide practic cu discutiile care se vor relua în Senatul francez apropo de un proiect de lege privind serviciile secrete. Potrivit adversarilor săi, viitoarea lege va permite instaurarea unor dispozitive de supraveghere masivă, pe scurt ar ascunde un Patriot Act à la française.

 
« In timp ce citiţi acest text, guvernul ia notiţe » - E. Snowden