Direct Jurnale Direct Monde
Ascultaţi


Statul francez dat în judecatǎ de o mamǎ al cǎrei fiu a plecat sǎ lupte în Siria

000_was8928999_0.jpg

Jihadist kamikaze francez Kevin Chassin
Image source: 
credit foto: rfi.fr

In Franţa, o mamǎ a dat în judecatǎ statul întrucît nu l-a împiedicat pe fiul ei, minor în vîrstǎ de 16 ani, sǎ plece în Siria pentru a lupta de partea jihadiştilor. Acesta a urcat fǎrǎ probleme într-un avion, la Nisa, cu destinaţia Turcia, ţarǎ devenitǎ poarta de intrare a strǎinilor care vor sǎ ajungǎ în Siria.

Mama tînǎrului plecat în Siria cere statului francez 110 000 de euro ca prejudiciu pentru plecarea fiului ei, recent convertit la islam. Tînǎrul de 16 ani a plecat în Siria cu alt e trei persoane din Nisa, prezentînd pur şi simplu cartea sa de identitate la urcarea în avion. Avocatul angajat de mama tînǎrului afirmǎ cǎ poliţia francezǎ a comis o gravǎ eroare şi a dat dovadǎ de lipsǎ de discernǎmînt. Cum sǎ laşi un minor care nu este acompaniat de un adult sǎ plece fǎrǎ bagaje la Istanbul şi cu bilet doar pentru dus… Ministerul de interne i-a rǎspuns mamei cǎ la ora la care a plecat tînǎrul, la sfîrşitul lunii decembrie anul trecut, poliţia de frontierǎ nu a încǎlcat nici o prevedere, întrucît tînǎrul de 16 ani nu era vizat de vreo interdicţie de pǎrǎsire a teritoriului naţional.

Mama acestuia considerǎ însǎ cǎ procesul pe care l-a intentat este necesar pentru a alerta opinia publicǎ în privinţa fenomenului jihadist. "Nu banii sunt scopul nostru, ceea ce vrem este ca sǎ nu mai fie lǎsaţi copiii sǎ plece sǎ lupte atraşi de propaganda jihadistǎ", a declarat pentru presǎ avocatul mamei respective.

Franţa rǎmîne puternic confruntatǎ cu fenomenul îndoctrinǎrii jihadiste printre tineri, mai ales întrucît pe teritoriul Hexagonului se aflǎ cea mai mare comunitate musulmanǎ din Europa. In jur de 500 de persoane plecate din Franţa luptǎ în prezent în Siria, în jur de 110 au fost ucise în Irak şi Siria, iar nouǎ au comis atentate-sinucigaşe în Irak.

Recent, opinia publicǎ francezǎ a fost impresionatǎ şi în acelaşi timp indignatǎ de detaliile legate de un jihadist kamikaze francez, Kevin Chassin, în vîrstǎ de 25 de ani. Potrivit informaţiilor furnizate chiar de el, înainte de a comite un atac de timp kamikaze Organizaţia statul islamic i-a oferit, pe banii ei, zece zile de vacanţǎ…

Franţa începe sǎ se doteze cu legislaţia necesarǎ în vederea limitǎrii fenomenului de îndoctrinare, dar a pierdut mult timp în aceastǎ bǎtǎlie, spun specialiştii. In prezent ameninţarea teroristǎ rǎmînǎ la un  nivel ridicat în Franţa, printre altele şi datoritǎ faptului cǎ unii foşti combatanţi de partea jihadului s-au întors pe teritoriul naţional. Numeroşi politologi, sociologi, antropologi sau scriitori încearcǎ în prezent sǎ înţeleagǎ cum funcţioneazǎ îndoctrinarea şi ajung la concluzii care pot pǎrea şocante. Unii tineri sunt pur si simplu fascinaţi de violenţǎ, alţii sunt în cǎutare de revoltǎ şi considerǎ cǎ jihadismul le oferǎ un spaţiu de afirmare. In jur de 27 la sutǎ dintre candidaţii la jihad sunt tineri convertiţi la islam. Motivaţiile celor care trec la acţiune şi placǎ în Siria sau Irak pot fi de ordin ideologic, religios sau politic, dar deseori, cei mai fragili psihologic, sunt manipulaţi de imagini şi de o anumitǎ "mitologie jihadistǎ" care circulǎ pe internet. Un vast program de "deradicalizare" este lansat în Franţa, ceea ce nu a împiedicat însǎ înrolarea multor tineri de partea islamo-fascismului şi a barbariei.