Direct Jurnale Direct Monde
Ascultaţi


Franţa, Valls în plinǎ "turbulenţǎ politicǎ"

92aa9f005c51715e88af54c0c109627a.jpg

Manuel Valls la Berlin asistînd la finala Ligii Campionilor
Image source: 
credit foto: rfi.fr

Premierul Manuel Valls "traverseazǎ o zonǎ de turbulenţe", dupǎ cum scrie Agenţia France Presse, şi apare fragilizat în urma polemicii declanşatǎ de condiţiile în care s-a deplasat sîmbǎta trecutǎ pentru a asista la Berlin la finala Ligii Campionilor. Intrucît a utilizat un avion guvernamental de tip Falcon şi i-a luat cu el pe doi dintre copiii sǎi, opoziţia îi cere sǎ ramburseze cǎlǎtoria.

"O mare gafǎ" comisǎ de premier, iatǎ cum calificǎ ziarul Le Parisien aceastǎ afacere. Imaginea de om integru a lui Manuel Valls riscǎ deci sǎ aibǎ de suferit, iar agenţia Reuters pretinde cǎ incidentul ia aliurǎ de "Vallsgate". Fostul premier François Fillon declarǎ cǎ discuţia poate fi consideratǎ închisǎ dacǎ Manuel Valls achitǎ costul cǎlǎtoriei, între 12 000 şi 15 000 de euro.

De notat cǎ opoziţia nu a fǎcut chiar mare caz în acest context, de teamǎ probabil ca polemica sǎ nu se întoarcǎ asupra ei ca un bumerang. In anii cît a fost preşedinte Nicolas Sarkozy, mai mulţi lideri ai dreptei au fost acuzaţi de utilizare abuzivǎ a mijloacelor de care dispuneau ca responsabili. Un fost secretar de stat la departamentul cooperǎrii, Alain Joyandet, s-a vǎzut chiar obligat sǎ demisioneze dupǎ ce a închiriat un avion privat, pe banii guvernului, cu suma de 116 500 de euro ca sǎ participe la o conferinţǎ în Martinica.

S-ar pǎrea cǎ şi Nicolas Sarkozy în calitate de şef al opoziţiei, nu are reflexe chiar ecologice şi prudente la nivelul costului cînd se deplaseazǎ. Agenţia France Presse afirmǎ cǎ luna trecutǎ fostul preşedinte a optat pentru un avion privat pe distanţa de numai 200 de kilometri dintre Paris şi Le Havre.
Polemica legatǎ de deplasarea lui Manuel Valls a lua proporţii şi pentru cǎ premierul a fǎcut, într-o primǎ fazǎ, declaraţii sub semnul ambiguitǎţii, evocînd pasiunea sa pentru fotbal, în loc sǎ afirme clar cǎ s-a aflat într-o deplasare profesionalǎ. Aceastǎ afacere mai dǎ naştere şi la unele reacţii pline de umor. Astfel, o agenţie de închiriat maşini profitǎ de context pentru a-şi face reclamǎ şi a publicat în presǎ o întreagǎ paginǎ cu acest sfat adresat lui Manuel Valls: "Domnule Valls, evitaţi turbulenţele, închiriaţi mai degrabǎ o maşinǎ familialǎ".