Direct Jurnale Direct Monde
Ascultaţi


Cyberatac la TV5 Monde: paşii anchetei duc spre Rusia

2015-04-09t082122z_2049754070_lr2eb490n7c8k_rtrmadp_3_france-television-islamists_0.jpg

Sediul canalului de televiziune TV5 Monde
Sursa imaginii: 
credit foto: rfi.fr

Din surse judicare franceze se afirmǎ cǎ la originea atacului informatic declanşat pe data de 8 aprilie împotriva canalului de televiziune francofon TV5 Monde s-ar afla un grup de hackeri ruşi. Cei care au comis acest cyberatac au pretins însǎ, la acea orǎ, cǎ ţineau de Organizaţia statul islamic şi au difuzat chiar mesaje jihadiste pe site-urile postului de televiziune, precum şi pe conturile sale Facebook şi Twitter.

Agenţia France Presse reia o declaraţie a Parchetului anti-terorist care afirmǎ cǎ investigaţiile au condus la un grup de hackeri ruşi cunoscut sub numele de APT28. Respectivii piraţi informatici se mai ascund însǎ şi în spatele altor nume, precum "Pawn Storm" sau "Sofacy group". France Presse mai citeazǎ un raport al societǎţii americane FireEye specializatǎ în cyber-securitate potrivit cǎreia respectivii hackeri ar colecta informaţi legate de apǎrare şi geopoliticǎ. Sunt de fapt date pe care numai un guvern le-ar putea ulterior utiliza.

Societatea americanǎ mai este de pǎrere cǎ grupul de hackeri ruşi, activi din 2007, este sprijinit de Moscova. Grupul respectiv ar mai fi lansat atacuri împotriva ministerului de interne şi împotriva ministerului apǎrǎrii din Georgia, precum şi împotriva unor ministere ale afacerilore externe din mai multe ţǎri est-europene.

Agenţia France Presse mai citeazǎ un raport, cel al societǎţii japoneze de cyber-securitate, Trend Micro, de unde reiese cǎ grupul rus de hackeri i-ar fi vizat şi pe mai mulţi dizidenţi ruşi, şi cǎ şi-ar fi dirijat atacurile împotriva unor interese americane, în special infrastructuri militare şi ambasare.

Reamintesc cǎ pe data de 8 aprilie emisiunile transmise de TV5 Monde în 200 de ţǎri au fost întrerupte şi înlocuite cu un ecran negru pe ansamblul celor 11 canale ale grupului. Guvernul francez a reacţionat energic la acea orǎ denunţînd "o inacceptabilǎ agresiune împotriva libertǎţii de informare şi de expresie".

De notat cǎ relaţiile dintre Franţa şi Rusia sunt, în prezent, destul de tensionate, deşi preşedintele François Hollande a rǎmas în dialog cu omologul sǎu rus Vladimir Putin. In contextul crizei din Ucraina autoritǎţile franceze au decis sǎ nu mai livreze Rusiei douǎ nave militare comandate de Moscova şi au susţinut politica de sancţiuni decretate de Uniunea Europeanǎ împotriva Rusiei. Iar noile revelaţii legate de originea atacului informatic nu sunt de naturǎ sǎ detensioneze situaţia. Pe de altǎ parte, este limpede cǎ lumea a intrat într-o nouǎ erǎ, a cyber-conflictelor, şi cǎ astfel de atacuri riscǎ sǎ se repete. Pe ce scarǎ şi cu ce obiective, iatǎ o întrebare care se aflǎ aproape la limita ficţiunii. De altfel tehnic vorbind în spaţiul virtual se produc astǎzi fenomene care depǎşesc imaginaţia omului obişnuit şi uneori chiar şi imaginaţia autorilor de literaturǎ ştiinţifico-fantasticǎ.