
Special Paris
Fotbal, EURO 2016: 2,5 milioane de bilete, puse în vînzare
2014-10-08t140148z_1214728434_pm1eaa811ys01_rtrmadp_3_france-soccer_0.jpg

Fotbalul, banii şi politica formeazǎ uneori aliaje extrem de solide, astfel încît nimeni nu mai ştie cît spectacol sportiv, cît profit financiar sau cît profit politic poate aduce o mare competiţie. Executivul francez mizeazǎ în orice caz pe Campionatul European de fotbal pentru a-şi ameliora performanţele în materie de luptǎ împotriva şomajului. In total, 24 de echipe vor disputa 51 de meciuri între 10 iunie şi 10 iulie anul viitor. De notat cǎ în 2012, la precedentul Campionat European de fotbal, gǎzduit în comun de Ucraina şi Polonia, au fost prezente doar 16 echipe. Mǎrirea numǎrului de participanţi va avea, în Franţa, efecte importante. In 2012 s-au vîndut 1 400 000 de locuri pentru meciurile respective. Pentru 2016 Franţa sperǎ sǎ vîndǎ 2 500 000 de locuri, dintre care 75 la sutǎ pentru marele public, la preţuri modice, începînd cu 25 de euro biletul. Tariful se va ridica la 85 de euro pentru finalǎ. Vînzarea biletelor ar urma sǎ aducǎ frumoasa sumǎ de 250 de milioane de euro.
De notat cǎ Franţa dispune de infrastructuri excelente şi este gata sǎ primeascǎ la manifestarea de anul viitor 2 500 000 de spectatori pe diferite stadioane, dintre care un milion vor fi turişti strǎini. Franţa are însǎ ambiţii şi mai mari, pentru cǎ o eventualǎ victorie a echipei sale naţionale ar fi de naturǎ sǎ ridice moralul populaţiei. Si nimeni nu a uitat victoria din 1984 a Franţei în contextul acestei competiţii. La ora aceea naţionala francezǎ era condusǎ de un anume Michel Platini, jucǎtor fabulos care astǎzi a fost miercuri la Palatul Elysée în calitate de preşedinte al UEFA.
Tot Michel Platini a încercat sǎ dezamorseze polemica stîrnitǎ de zoborul dus-întors pe care l-a fǎcut Manuel Valls la Berlin precizînd cǎ aceastǎ deplasare a fost una oficialǎ, legatǎ de organizarea de cǎtre Franţa a campionatului Euro 2016. Mai mulţi lideri socialişti i-au luat apǎrarea lui Valls precizînd cǎ preţul deplasǎrii ar fi fost acelaşi dacǎ avionul ar fi plecat cu douǎ locuri goale. Existǎ însǎ şi voci din opoziţie care îi cer lui Manuel Valls sǎ ramburseze costul cǎlǎtoriei evaluatǎ între 12 000 şi 15 000 de euro. Unii merg şi mai departe cu criticile şi spun cǎ în Franţa existǎ oricum aceastǎ tentaţie în sfera puterii, de a considera cǎ totul li se cuvine celor aflaţi în ierarhia statului.
Cotidianul Libération, cotidian de stînga, sintetizezǎ poate cel mai bine situaţia creatǎ. "Valls a marcat împotriva propriei tabere", putin citi pe prima paginǎ, un mod de a spune cǎ premierul, chiar dacǎ nu poate fi acuzat de vreun abuz ieşit din comun, a dat dovadǎ de o oarecare stîngǎcie. Ori, într-o lume în care gesturile oamenilor politici sunt scrutate secundǎ de secundǎ, orice astfel de "eroare" minorǎ se rǎsfrînge atît asupra imaginii personale cît şi a imaginii propriei familii politice.