Play
Ascultă RFI Romania
Play
Ascultă RFI France
Ascultaţi


Mokhtar Belmokhtar : Libia spune că a fost ucis, americanii nu confirmă

mokhtar.jpg

Teroristul Mokhtar Belmokhtar, ucis probabil într-un raid al aviatiei americane
Teroristul Mokhtar Belmokhtar, ucis probabil într-un raid al aviatiei americane

Libia a anunţat moartea şefului jihadist Mokhtar Belmokhtar, poreclit “chiorul”, într-un raid american efectuat în estul Libiei. Pentagonul confirmă că teroristul a fost ţinta unui atac american dar Washingtonul refuză pentru moment să dea mai multe detalii privind soarta lui Belmokhtar.

O confirmare a morţii lui Mokhtar Belmokhtar ar reprezenta un succes de răsunet în vânătoarea de jihadişti dusă de americani în mai multe ţări, de cele mai multe ori cu ajutorul dronelor militare. Pentru guvernul libian recunoscut de occidentali « această lovitură intervine în cadrul sprijinului internaţional pe care l-am cerut dintotdeauna ca să-i combatem pe teroriştii din Libia ». Washingtonul este mult mai reţinut în comentarea acestui raid şi spune doar că « evaluează rezultatele operaţiunii » şi că va da « precizări ulterioare de o manieră apropiată ». In realitate trebuie precizat că Statele unite sunt printre singurele ţări din lume care aşteaptă mai întâi rezultatele autopsiilor înainte de confirma sau infirma decesul unui lider terorist.

Nu este pentru prima dată că şeful jihadist de origine alegriană este dat drept mort

In 2013 armata din Ciad se grăbise să anunţe moartea celui care organizase cu trei luni mai devreme atacul sângeros al complexului gazier algerian de la In-Amenas, atac în urma càrui fuseseră ucişi 37 de ostateci străini. In raidul lor contra unei baze jihadiste militarii ciadieni sprijiniţi de armata franceză îl uciseseră pe Abu Zeid, un lider al mişcării teroriste Al-Qaida în Magrebul islamic, dar nu se regăsise corpul lui Mokhtar Belmokhtar. Acesta avea dealtfel să revendice luna următoarea două atacuri sinucigaşe în Niger.

Belmokhtar nu este însă singurul terorist a cărui moarte a fost anunţată de mai multe ori fără să fie confirmată. Seful organizaţiei Statul islamic, al-Baghdadi, unul dintre cei mai căutaţi oameni din lume – americanii oferă o recompensă de 10 milioane de dolari - a fost şi el dat drept mort, anul trecut cel puţin de două ori iar ultima dată în martie anul acesta. Cum însă americanii au dificultăţi să acceadă la zonele controlate de organizaţia Statul islamic, le e greu deci să pună mâna pe cadavrul respectivului.

Cum notează situl de informaţii Slate, « în istoria falselor morţi ale unor responsabili terorişti, Usama ben Laden rămâne referinţa de bazà. Fost şef al-Qaida, ucis pe bune de abia pe 2 mai 2011 în Pakistan, fusese anunţat drept mort de zeci de ori în deceniul precedent. Ex-preşedintele pakistanez Pervez Musharraf declara în 2002 că ben Laden a murit de insuficienţă renală iar Benazir Bhutto, pe vremea când era candidată la preşedinţia Pakistanului, chiar dăduse în 2007 numele persoanei care-l omorâse pe ben Laden. In cele din urmă a fost totuşi nevoie de zece ani după atentatele din 11 septembrie 2001 pentru ca Pentagonul să anunţe moartea fostului inamic numărul unu. E adevărat că armata americană a fost singura care a pus atunci mâna pe trupul neînsufleţit al ex-liderului al-Qaida.

Cine era Mokhtar Belmokhtar ?

Născut în 1972 în Algeria, Mokhtar Belmokhtar a combătut încă de foarte tânăr – la nici 19 ani – în Afganistan, front pe care acea dealtfel să-şi piardă şi un ochi de unde porecla de « chiorul ». Ulterior, Belmokhtar a devenit şeful mişcării Al-Qaida în Magrebul islamic cu care însă a intrat disidenţă. Acum trei ani, jihadistul îşi crează deci propria unitate de combatanţi botezată “Semnatarii prin sânge ». Luna trecută el îşi reafirmase ataşamentul grupării sale la Al-Qaida dezminţind astfel alipirea la organizaţia statul islamic anunţată ceva mai devreme de un alt lider. Analiştii întrevedeau astfel o serioasă neînţelegere în vârful ierarhiei mişcării teroriste.

Mokhtar Belmokhtar a fost déjà condamnat de două ori la pedeapsa capitală de justiţia algeriană după ce se presupune că comanditase asasinarea a 4 francezi în Mauritania şi luarea mai multor ostateci canadieni, spanioli şi italieni. Retras în Libia, ţară confruntată cu un uriaş haos securitar şi politic, Mokhtar Belmokhtar spera să controleze de acolo întregul Sahel. Raidul aviaţiei americane de zilele trecute pare că i-a contrariat planurile de carieră.

 
Mokhtar Belmokhtar : Libia spune că a fost ucis, americanii nu confirmă