
Special Paris
« Femei contra corupţilor de la Bucureşti » - reportaj L’Express
express.jpg

« Pe 5 iunie Laura Kövesi a îndrăznit. A îndrăznit să declare război premierului social-democrat Victor Ponta. La Bucureşti vestea a provocat o enormă deflagraţie” constată L’Express sub semnătura lui Charles Haquet şi a Iuliei Badea-Gueritée. « Nimeni nu şi-ar fi închipuit că şefa DNA îl va ataca pe şeful guvernului. Ei bine toţi s-au înşelat ! Fosta baschetbalistă cu reputaţie de incoruptibilă nu este la prima lovitură » mai scriu ziariştii francezi. « Din 2013 încoace de când conduce Direcţia Naţionalà Anticorupţie, Kövesi a prins în plasele ei peşti mari : miniştrii, primari, oameni de afaceri şi acum un prim ministru ».
« Cine şi-ar fi imaginat un astfel de scenariu acum câţiva ani ? Tara era în mâinile baronilor care se comportau ca nişte naşi mafioţi. Racketul şi deturnarea banilor publcii erau norma. Impunitate era totală iar corupţia, endemică, gangrena întreaga societate. Electroşocul s-a produs în 2004 când avea să ajungă la putere preşedintele liberal Traian Băsescu. Noul şef de stat înşelege probabil că ţara sa nu va intra niciodată în Uniunea europeană dacă nu o ia pe o cale mai curată. Băsescu decide aşadar să reformeze justiţia dar îi trebuie o persoană capabilă să ducă la bun sfârşit o astfel de misiune redutabilă. O găseşte în pesroana Monicăi Macovei, prima dintr-o serie de femei cu caracter, decise să câştige lupta contra corupţiei. Astăzi mai toate instanţele judiciare sunt conduse de femei : Laura Kövesi la DNA, Livia Stanciu la Inalta Curte de casaţie şi de justiţie, Laura Andrei, preşedinta tribunalului din Bucureşti, şi multe altele » constatà L’Express.
« Toate caută să garanteze independenţa justiţiei iar multe dintre ele precum Macovei devin ţinte de doborât. Chiar dacă aceasta din urmă va fi gonită din guvern, sistemul pe care l-a instaurat rezistă. Treptat, tabloul de vânătoare al DNA se îmbogăţeşte: Adrian Năstase, Adrian Sârbu, Elena Udrea” sunt doar câteva din numele date drept exemplu în reportajul revistei franceze. “Mişcarea de curăţire benefiază azi şi de sprijinul opiniei publice. Spectrul arestărilor se lărgeşte şi el şi nimeni nu mai e la adăpost. Anul trecut 7 judecători şi 13 procurori au fost şi ei încarceraţi sub acuzaţia de corupţie. Unii spun că e nevoie de un deceniu pentru ca societatea să se vindece de acest cancer care e corupţia. De aceea probabil România ar urma să mai fie supusă ani de zile de acum încolo Mecanismului de cooperare şi verificare instaurat de Bruxelles » prezice L’Express.
« Nu-i de mirare în aceste condiţii că guvernul face tentative disperate ca să diminueze puteriile justiţiei. Presiunea este teribilă », spune Monica Macovei ziariştilor francezi. « Ca să continue lupta şi să se doteze cu noi mijloace, justiţiarii din România se pot bizui pe Statele unite, pe diplomaţii europeni şi de câteva luni şi pe noul şef de stat, Klaus Iohannis, care şi-a făcut din combaterea corupţiei principalul său cal de bătaie. In plus, ca să creeze un efect de disuasiune, judecătorii au tendinţa să dea pedepese mai grele. Bătălia e însă departe de a fi câştigată » subliniază L’Express dând drept exemplu refuzul lui Victor Ponta de a demisiona după declanşarea anchetei împotriva sa. « Premierul va trebui să ţină însă piept unei presiuni tot mai mari. Departe de palatele ministeriale, societatea civilă tolerează tot mai puţin practici din alte vremuri ».