Play
Ascultă RFI Romania
Play
Ascultă RFI France
Ascultaţi


Pe urmele lui Cioran la Rǎşinari - reportaj

rasinari-1.jpg

Pe urmele lui Cioran la Rasinari
Sursa imaginii: 
Credit foto: Andra Badulescu

Pe data de 20 iunie s-au împlinit 20 de ani de la moartea filozofului şi scriitorului român Emil Cioran, devenit şi unul dintre cei mai importanţi scriitori de limbǎ francezǎ. El a început sǎ scrie în limba francezǎ din 1948 şi pînǎ la moartea sa, la vîrsta de 84 de ani, nu s-a despǎrţit de ea. Emil Cioran s-a nǎscut pe 8 aprilie 1911 la Rǎşinari, un sat de lîngǎ Sibiu unde colegul nostru Matei Vişniec s-a aflat sǎptǎmîna trecutǎ şi ne-a adus urmǎtorul reportaj.

 

Intre Sibiu şi Rǎşinari sunt doar în jur de 10 kilometri iar drumul strǎbate o frumoasǎ pǎdure numitǎ Dumbrava. Satul impresioneazǎ imediat printr-un fel de autenticitate conservatǎ s-ar pǎrea fǎrǎ efort. In momentul cînd am ajus eu în sat, pe la ora prînzului, o mulţime de copii tocmai ieşeau de la serbarea şcolarǎ, cu cǎrţi sub braţ şi coroniţe pe cap. Casa în care s-a nǎscut Cioran este uşor de gǎsit, s-ar spune cǎ toate drumurile duc la ea… Pe faţada casei vizitatorul descoperǎ o placǎ indicînd anul în care s-a nǎscut filozoful precum şi anul morţii. Casa nu se viziteazǎ însǎ, dar poate cǎ Emil Cioran însuşi nu şi-ar fi dorit o casǎ memorialǎ la Rǎşinari, satul pe care l-a considerat un adevǎrat paradis. "De ce-am pǎrǎsit eu oare Coasta Boacii?" exclamǎ de multe ori filozoful în notele sale, nostalgic dupǎ dealul împǎdurit care i-a fascinat copilǎria.

Am pornit în cǎutarea lui Cioran dînd bineţe oamenilor de pe uliţe şi întrebîndu-i dacǎ satul îşi mai aminteşte şi mai ales dacǎ îl mai iubeşte, ca pe un fiu al sǎu, pe Cioran.

 
Reportaj la Rasinari - satul lui Cioran