Play
Ascultă RFI Romania
Play
Ascultă RFI France
Ascultaţi


Franţa: o controversatǎ lege privind încadrarea serviciilor de informaţii în faza de aprobare parlamentarǎ

73532284_0.jpg

Big Brother, simbolul supravegherii în masǎ a cetǎţenilor
Sursa imaginii: 
credit foto: rfi.fr

Coincidenţa face cǎ revelaţiile legate de spionarea celor trei preşedinţi francezi au fost fǎcute publice în aceeaşi zi în care în faţa Parlamentul francez a ajuns pentru aprobare un controversat proiect de lege privind colectarea de informaţii în contextul luptei împotriva terorismului. Prin aceastǎ lege urmeazǎ sǎ fie de fapt încadrate pentru prima datǎ în Franţa activitǎţile serviciilor de informaţii.

Franţa se aflǎ de fapt în situaţia în care erau Statele Unite dupǎ atentatele de pe 11 septembrie 2001. Executivul francez constatǎ, în contextul creşterii ameninţǎrii teroriste, cǎ unele libertǎţi se cer oarecum puse între paranteze pentru ca lupta împotriva fanaticilor şi a barbarilor sǎ poatǎ fi mai eficientǎ. Atentatele comise la Paris la începutul acestui an, mai ales cel împotriva revistei umoristice Charlie Hebdo, au provocat o traumǎ durabilǎ în societatea francezǎ, deşi numǎrul victimilor nu este comparabil cu ceea ce s-a întîmplat la World Trade Center. In schimb, una din principalele valori ale Republicii franceze, mai precis libertatea de expresie, a fost grav agresatǎ într-unul din simbolurile ei, de unde decizia executivului de a reacţiona pe plan legislativ.

Respectivul proiect de lege defineşte misiunile serviciilor de informare precum şi regimul legat de autorizarea ascultǎrilor telefonice, a plasǎrii unor dispozitive spion, a unor camere de luat vedere sau controlul Internetului.

La prima vedere, textul este destinat sǎ faciliteze munca celor care contracareazǎ ameninţarea teroristǎ. Proiectul de lege este însǎ atît de criticat din multiple direcţii, încît însuşi preşedintele François Hollande a luat decizia de a-l prezenta Consiliului Constituţional. Un fapt cu totul inedit, cînd executivul însuşi pare sǎ aibǎ un dubiu şi le cere înţelepţilor din respectivul Consiliu sǎ spunǎ dacǎ prevederile sunt sau nu conforme cu legea fundamentalǎ a ţǎrii.

In jur de o sutǎ de parlamentari s-au mobilizat împotriva acestui proiect le lege în care vǎd un pericol pentru libertǎţile publice, întrucît ar deschide calea unei "supravegheri în masǎ a cetǎţenilor".

Dezbaterile cele mei acerbe s-au cristalizat în jurul unui punct precis, care ne apropie practic de filmele de ficţiune. Proiectul de lege propune introducerea unui algoritm automat de detectare a conexiunilor care, prin succesiunea lor, ar putea devenir suspecte. Iatǎ-ne deci în situaţia în care o maşinǎ poate practic sǎ incrimineze un om în urma analizǎrii convorbirilor sau frecvenţei cu care se conecteazǎ pe anumite site-uri. Cei mai acerbi critici ai acestui proiect de lege avertizeazǎ cǎ Franţa este pe cale sǎ creeze un fel de “Big Brother", aluzie devenitǎ extrem de frecventǎ la cartea lui George Orwell intitulatǎ "1984" şi în care el descrie un înfricoşǎtor sistem totalitar.