Direct Jurnale Direct Monde
Ascultaţi


Cînd portughezii cautǎ de lucru în fostele lor colonii…

maputo_1_0.jpg

Maputo, capitala Mozambicului
Image source: 
credit foto: rfi.fr

Statul Mozambic, fostǎ colonie portughezǎ, sǎrbǎtoreşte joi 25 iunie 40 de ani de la obţinerea independenţei. In mod paradoxal, fosta colonie atrage acum mînǎ de lucru din Portugalia, pe fondul crizei economice care afecteazǎ în Europa în special ţǎrile din sud.

Relaţiile dintre fostele metropole şi fostele colonii nu sunt niciodatǎ simple. In 1975, cînd Mozambicul şi-a declarat independenţa, celor 200 000 de portughezi care trǎiau acolo li s-a spus: "ori cereţi naţionalitatea mozambicanǎ ori pǎrǎsiţi ţara în 24 de ore". Intre timp Mozambicul a trecut printr-un lung rǎzboi civil, care a durat între 1976 şi 1992. Mai nou, însǎ, ţara a început sǎ se redreseze datoritǎ marilor zǎcǎminte de gaz descoperite în diverse regiuni ale ei. Agenţia France Presse aratǎ într-o depeşǎ cǎ în ultimii ani, mulţi tineri portughezi afectaţi de criza din ţara lor şi din Europa au plecat sǎ caute de lucru în… fostele colonii ale Portugaliei, Mozambic, Angola, Brazilia… In prezent în jur de 23 000 de portughezi lucreazǎ în Mozambic, ţarǎ care afişeazǎ un ritm de creştere de invidiat în Europa, deşi rǎmîne confruntatǎ cu numeroase alte probleme.

Mai paradoxale sunt însǎ relaţiile dintre Portugalia şî Angola, altǎ fostǎ colonie portughezǎ care îşi va sǎrbǎtori în noiembrie 40 de ani de la independenţǎ, şi care a trecut şi ea printr-un lung rǎzboi civil, între 1975 şi 2002. Angola se redreseazǎ acum datorirǎ resurselor petroliere. In jur de 126 000 de portughezi lucreazǎ în Angola, unde au creat 800 de intreprinderi. Iar Angola a investit masiv în… Portugalia. Practic o fostǎ colonie, devenitǎ între timp o dictaturǎ (ţara este condusǎ din 1979 de José Eduardo dos Santos) vine în ajutorul fostei metropole dar cu investiţii care nu sunt întotdeauna transparente.

La Lisabona unii vorbesc de o "colonizare în sens invers", atît de mult au investit unii responsabili angolezi, printre care fiica preşedintelui, în Portugalia. Un fost prim ministru angolez analiza în felul urmǎtor situaţia: "Care este consecinţa cea mai dramaticǎ a investiţiilor masive ale Angolei în Portugalia? Transformarea unei ţǎri care figureazǎ printre democraţiile cele mai avansate din Europa într-o curte a vasalilor aflaţi în serviciul unui regat absolutist african". Intersantǎ observaţie, dar globalizarea şi economia care nu dispune de busole morale permit aceste fenomene.