Play
Ascultă RFI Romania
Play
Ascultă RFI France
Ascultaţi


Franţa ţinta unui nou atac jihadist

6445909.jpg

Saint-Quentin-Fallavier, atac jihadist într-o uzina de gaz
Sursa imaginii: 
credit foto: francetvinfo.fr

O persoanǎ ucisǎ şi douǎ rǎnite, este bilanţul unui atac comis în incinta unei uzine de gaz industrial în localitatea Saint-Quentin-Fallavier, nu departe de Lyon. Dupǎ toate probabilitǎţile este vorba de un atatentat jihadist. Unul dintre atacatori a fost arestat.

Atacul conţine toate ingredientele demenţei jihadiste. Teroristul a forţat intrarea în uzinǎ cu o maşinǎ şi a provocat explozia mai multor butelii cu gaz. Partea cea mai macabrǎ a atacului este legatǎ de corpul unui om decapitat gǎsit în incinta uzinei. Pentru moment anchetatorii nu se pot pronunţa în privinţa sa, dacǎ a fost adus sau dacǎ asasinatul s-a produs la faţa locului. Agenţia France Presse furnizeazǎ detalii care ţin şi ele de registrul macabru: "Capul unui om decapitat a fost gǎsit, acoperit de inscripţii în arabǎ, agǎţat de un grilaj, aproape de uzina din regiune lionezǎ.

Despre omul arestat de forţele de ordine şi bǎnuit cǎ ar fi autorul atentatului se spune cǎ este cunsocut de serviciile de informare franceze. Sunt cǎutaţi în prezent eventuali complici ai sǎi.  

Certitudinea agenţiilor de presǎ cǎ este vorba de un atentat pare fondatǎ pe mǎrturii conform cǎrora individul care a comis atacul ar fi fǎcut-o arborînd un drapel islamist.

Uzina este clasatǎ ca un sit cu regim special. Franţa se aflǎ deci în continuare în vizorul fanaticilor şi a jihadiştilor, dupǎ şase luni de la atentatele comise la Paris şin în regiunea parizianǎ şi soldate cu 17 morţi. Gradul de alertǎ anti-atentat a rǎmas ridicat în aceastǎ perioadǎ, dar în preajma unor instituţii dispozitivele de pazǎ au fost reduse în ultimul timp. Este cazul aici la France Média Monde une intrarea a fost pǎzitǎ de poliţişti înarmaţi timp d eluni de zile, dar de mai multe sǎptǎmîni ei au dispǎrut.

Preşedintele François Hollande, care se aflǎ la Bruxelles pentru un consiliu european, a anunţat cǎ revine la Paris imediat dupǎ prînz. La faţa locului, Saint-Quentin-Fallavier s-a deplasat de urgenţǎ ministrul de interne Bernard Cazeneuve care de aflǎ într-o vizitǎ în regiune.