Play
Ascultă RFI Romania
Play
Ascultă RFI France
Ascultaţi


Un nou masacru comis de jihadişti în Tunisia

sousse_ribat_aussicht_aa_0.jpg

Sousse, statiune balneara cu un important patrimoniu istoric
Sursa imaginii: 
credit foto: rfi.fr

Tunsia este din nou ţinta terorismului. Bilanţul unui atac comis într-o cunoscutǎ staţiune turisticǎ, Sousse, este de cel puţin 27 de morţi, un veritabil masacru. Reamintim cǎ în luna martie terorismul jihadist a atacat muzeul Bardo din capitala tunisianǎ, Tunis, ucigînd 22 de persoane, dintre care 21 de strǎini. De data aceasta atacul vizeazǎ direct sectorul turistic al ţǎrii, într-un moment cînd Tunisia reuşeşte cu greu sǎ-i atragǎ din nou pe plajele şi în hotelurile ei pe turiştii strǎini. Aceştia s-au arǎtat prudenţi în ultimii ani pe fondul perioadei de insecuritate care a urmat în Tunisia dupǎ revoluţia care l-a dat jos de la putere pe preşedintele Ben Ali. Vom aborda toate aceste aspecte cu Matei Vişniec care, la începutul acestui an, a fǎcut o vizitǎ exact în aceastǎ localitate, Sousse.

Situat la 140 de kilometri la sud de Tunis, oraşul Sousse a fost multǎ vreme un paradis al turismului european. Preţurile erau mici, soarele generos, plajele superbe, mîncarea bunǎ, distracţiile cît se poate de diversificate, de la baruri de noapte pînǎ la parcuri de agrement pentru copii. In perioada regimului reprezentat de Ben Ali, Sousse s-a dezvoltat însǎ anarhic, au fost construite în grabǎ mii de hoteluri şi de vile, oraşul s-a extins şi şi-a axat prea mult activitatea pe turism. Cînd am descoperit eu, la începutul acestui an, oraşul Sousse, multe dintre vile şi hoteluri pǎreau abandonate iar altele tocmai erau refǎcute pentru a oferi condiţii mai bune de primire. Tendinţa generalǎ era, dupǎ cum mi-au povestit prietenii mei tunisieni, la o reconversiune a industriei turistice spre un standing superior. Perioada turismului de masǎ murise odatǎ cu victoria revoluţiei iar investitorii de la Sousse doreau acum sǎ atragǎ o clientelǎ mai bogatǎ, mai exigentǎ.

Din punctul de vedere al islamiştilor radicali Sousse este probabil un oraş al pierzaniei în care prolifereazǎ barurile şi discotecile, în care alcoolul este în vînzare liberǎ iar numǎrul de prostituate creşte. De fapt, Sousse nu diferǎ de loc de multe de alte staţiuni balneare din spaţiul Meditaranei situate în Spania, în Franţa, Grecia sau Italia, cu excepţia faptului cǎ din minarete se aude din cînd în cînd o voce chemîndu-i la rugǎciune pe credincioşi.  

Atacul lansat asupra hotelului Imperial Marhaba de la Sousse are toatǎ încǎrcǎtura simbolicǎ a strategiei jihadiste. Teroriştii vor în primul rînd sǎ priveze statul de veniturile pe care le aduce turismul. In al doilea rînd vor sǎ izoleze Tunisia de lumea occidentalǎ şi sǎ-i facǎ sǎ fugǎ pe strǎini. Printre altele, Sousse a atras în ultimile decenii numeroşi pensionari europeni care şi-au cumpǎrat sau închiriat vile în acest oraş. Islamiştii mai doresc însǎ destabilizarea statului tunisian şi lichidarea democraţiei tunisiene, în mǎsura în care Tunisia rǎmîne singura ţarǎ arabǎ în care tranziţia democraticǎ a reuşit, în ciuda unor mari convulsii istorice.

Prietenii mei tunisieni, actori, scriitori şi profesori, mi s-au pǎrut obosiţi şi pesimişti la începutul acestui an, cînd am participat eu la un colocviu universitar la Sousse. Ei mi-a spus atunci cǎ asociaţiile islamiste au proliferat cu miile, datoritǎ banilor provenind din ţǎrile Golfului. Presiunea în vederea islamizǎrii societǎţii era difuzǎ şi constantǎ. Multe femei şi fete care nu purtau voalul islamic pe vremea lui Ben Ali preferǎ acum sǎ şi-l punǎ ca sǎ nu fie agresate pe stradǎ. Dacǎ majoritatea regiunilor erau considerate ca fiind sigure pentru strǎini, totuşi aceştia plecau din ţǎrile lor cu sfatul de a evita deşertul precum şi anumite zone frontaliere cu Algeria şi cu Libia.

Tunisia se teme în continuare de unda de şoc a crizei libiene, de infiltrarea jihadiştilor Organizaţiei statul islamic şi de infiltrarea grupurilor jihadiste algeriene. In jur de un milion de libieni trǎiesc în prezent în Tunisia iar graniţa cu Libia continuǎ sǎ fie una prea puţin securizatǎ.

Tunisia a demonstrat cǎ se poate apropia de statul de drept şi de valorile occidentale prin progresul democraţiei, iar din acest punct de vedere este un model unic în lumea arabǎ. Statutul femeii rǎmîne şi el unic în aceastǎ ţarǎ, drepturile ei, egale cu ale bǎrbatului, fiind consfinţite în noua Constituţie a ţǎrii. Iatǎ deci tot atîtea motive pentru care jihadismul loveşte în aceastǎ ţarǎ aflatǎ la o veritabilǎ rǎscruce a istoriei ei. Reuşita Tunisiei depinde mult şi de capacitatea Occidentalilor de a frîna ofensiva jihadistǎ şi de a cîştiga nu doar din punct de vedere militar, ci şi ideologic rǎzboiul cu islamo-fascismul.