Direct Jurnale Direct Monde
Ascultaţi


Manuel Valls adoptă controversata expresie « război al civilizaţiilor »

manuel_valls_europe_1_terrorisme_civilisations_isere_0.jpg

Manuel Valls, premierul Frantei, la microfonul radioului Europe 1
Manuel Valls, premierul Frantei, la microfonul radioului Europe 1
Image source: 
Foto: Europe 1

Invitat să comenteze la radioul Europe 1 urmările atentatelor de vineri – din Franta si din Tunisia – premierul Franţei a folosit pentru prima dată controversata expresie « război al civilizaţiilor ». Manuel Valls i-a pus în gardă pe francezi şi contra unei « ameninţări teroriste majore care riscă să dureze ».

In luna ianuarie după atentatul contra revistei satirice Charlie Hebdo şi apoi contra unui magazin cuşer din Paris, Manuel Valls refuzase să vorbească despre un război al civilizaţiilor. In urma atacurilor de vineri din Franţa - dar şi din Tunisia, Kuwait, Somalia si Siria -  premierul Franţei şi-a înăsprit tonul. La microfonul colegilor noştri de la Europe 1 Valls a denunţat un « război de civilizaţie ». « Ne apărăm societatea, civilizaţia şi valorilor » a punctat şeful guvernului de la Paris.

Alipirea cuvintelor « război » şi « civilizaţie » a devenit politic sensibilă în ultimii ani întrucât ea făcea referinţă la « şocul civilizaţiilor », sintagmă popularizată de neoconservatorii americani şi de fostul preşedinte american George Bush jr. In interviul acordat postului Europe 1 Manuel Valls s-a grăbit dealtfel să precizeze că « acest război al civilizaţiilor nu se referă la un şoc între Occident şi lumea musulmană sau între două civilizaţii anume. Această bătălie se situează şi în sânul islamului, între pe de o parte un islam cu valori umaniste şi universale şi pe de altă parte un islam obscurantist şi totalitar » a precizat primul ministru francez.

Precizare inutilă pentru dreapta franceză care a exultat şi ironizat deîndată pe faptul că Valls a adoptat vocabularul lui Nicolas Sarkozy. După atentatele din ianuarie, fostul preşedinte conservator folosise expresia « război contra civilizaţiei » atrăgându-şi criticile stângii şi în particular ale socialiştilor. O expresie pe care nici măcar extrema dreaptă franceză nu o foloseşte.

 
Manuel Valls adoptă controversata expresie « război al civilizaţiilor »