Direct Jurnale Direct Monde
Ascultaţi


Mobil confuz pentru presupusul terorist din Isère

Sotia lui Yassin Salhi, presupusul terorist din Isère, arestatà preventiv vineri, a fost eliberatà

Yassin Salhi, suspectul tentativei de atentat de vineri contra unei uzine de gaze din departamentul francez Isère, a recunoscut în timpul detenţiei preventive că şi-a ucis fostul patron şi că l-a decapitat. Ce l-a împins însă pe Salhi să comită acest asasinat urmat de o tentativă de a arunca în aer uzina de gaze rămane un mister.

In cursul interogatoriului, Yassin Salhi a precizat că după ce l-a decapitat pe fostul său patron, şi-a făcut un selfie cu capul acestuia iar fotografia a fost trimisă unui număr canadian. Ulterior s-a descoperit însă că posesorul acelui telefon portabil se află undeva în Siria. Tară în care sunt implicaţi în jihad aproape 500 de francezi. Anchetatorii afirmă însă că Salhi nu a fost niciodată acolo chiar dacă la mijlocul anilor 2000 serviciile secrete observaseră o radicalizare a tânărului de origine magrebină. Eventualele legături ale suspectului cu Organizatia statul islamic nu au fost demonstrate. Dealtfel mişcarea teroristă a revendicat măcelul comis în Tunisia dar nu şi atacul din Isère.

Unele surse apropiate anchetei tind să acrediteze ipoteza unui diferend profesional pe care l-ar fi avut Salhi cu fostul său patron cu două zile înainte de macabrul asasinat. Acest posibil mobil confuz combinat cu probleme de ordin familial – Salhi e căsătorit şi tată a trei copii - ar putea explica poate gestul criminal al tânărului musulman de 35 de ani. De notat că ieri, după 48 de ore de interogatoriu, soţia şi sora lui Yassin Salhi au fost eliberate din arestul preventiv.

 
Mobil confuz pentru presupusul terorist din Isère