Direct Jurnale Direct Monde
Ascultaţi


« Lecţia » lui DSK în dosarul grecesc

In timp ce Grecia se mobilizează pentru a evita o zi de luni neagră pe pieţele bursiere după impasul discuţiilor cu creanţierii săi, cancelariile occidentale sunt şi ele vigilente. La Paris preşedintele François Hollande organizează luni dimineaţă un consiliu restrâns ca să evoce situaţia din Grecia. In acest context, Dominique Strauss-Kahn, fostul patron al FMI, a decis să publice pe internet un text intitulat « Să învăţăm din greşelile noastre ».

Textul lui DSK, publicat pe reţeaua Twitter, are şase pagini : trei în franceză, trei pentru traducerea în engleză. Fostul director general al Fondului monetar internaţional enumeră mai întâi erorile făcute de FMI – pe care parţial ş-i le asumă : în primul rând « FMIul a greşit considerând că situatţia din Grecia este una clasică de criză bugetară şi balanţă de plăţi ». Apoi, “FMIul a subestimat profunzimea slăbiciunilor instituţionale ale Greciei”. In fine, în opinia lui Dominique Strauss-Kahn “faptul că uniunea monetară europeană nu a fost dusă până la capăt este la originea problemei şi ar fi trebuit să fie un element esenţial al soluţiei”.

Propunând o « schimbare radicală a negocierilor cu Grecia », DSK îşi enumeră apoi recomandările: “Grecia nu mai trebuie să primească nicio finanţare nouă de la UE sau de la FMI dar trebuie să obţină o reducere masivă a datoriei sale faţă de instituţiile publice ». In finalul contribuţiei sale - care a fost preluată şi comentată de toată presa duminicală – fostul patron al FMI recunoaşte că « nu e sigur că soluţia propusă de el merge. Lucrurile ar putea eşua dacă autorităţile elene nu sunt destul de curoajoase sau nu sunt destul de independente pentru a lua măsurile necesare. Merită însă încercat pentru că toate celelalte alternative sunt şi mai proaste » e de părere Dominique Strauss-Kahn.

« Lecţia » lui DSK în dosarul grecesc