Direct Jurnale Direct Monde
Ascultaţi


Un an de la proclamarea « califatului » în Siria şi Irak

Imagine de propagandà a Organizatiei statul islamic

S-a împlinit un an de când Organizaţia statul islamic a proclamat pe 28 iunie 2014 creearea unui « califat » la frontiera dintre Siria şi Irak. In ciuda recentelor înfrângeri suferite de mişcarea teroristă, experţii sunt de părere că jihadiştii au resursele necesare – atât financiare cât şi militare – ca să supravieţuiască încă ani buni de acum încolo.

Raidurile coaliţiei internaţionale combinate cu ofensivele lansate de armata irakiană, de kurzi şi de şiiţi, au obligat Organizaţia statul islamic sv cedeze puţin din terenul cucerit, în particular la Kobane şi Tikrit. In paralel însă oamenii « califului » Abou Bakr al-Baghdadi au ocupat antica cetate de la Palmyra şi Ramadi, capitala celei mai mari provincii din Irak. Chiar dacă frontierele « califatului » proclamat acum un an pot fluctua, un analist de la celebrul institut Chatham House citat de agenţia France Presse prezice încă « cel puţin un deceniu de viaţă » acestei organizaţii teroriste.

Succesul Organizaţiei statul islamic se datorează resurselor sale financiare, capacităţilor sale militare şi uşurinţei cu care se foloseşte de resentimentele legitime ale populaţiilor locale. In Siria contra unui regim confruntat cu un război civil, în Irak contra unei puteri subminate de instabilitate politică. In al doilea rând, « Organizaţia statul islamic este grupul terorist cel mai bogat din lume » spune la AFP un analist de la Rand Corporation. Cert bombardarea puţurilor de petrol cucerite de islamişti şi scăderea preţului la ţiţei au redus câştigurile teroriştilor. Aceştia ştiu însă să-şi compenseze pierderile : practică extorcarea de fonduri, colectează impozitele şi vând bunurile furate în urma cuceririlor.

Pe plan militar, Organizaţia statul islamic beneficiază de experienţa fondatorilor săi printre care se numàrà multi fosti ofiteri irakieni si membrii ai serviciilor de securitate din timpul lui Saddam Hussein, puşi pe tuşe de americani după invazia ţării în 2003. Cei 8 ani de război cu Iranul le oferă o experienţă inedită. Pe plan logistic, Organizaţia statul islamic recrutează fără probleme, în particular combatanţi străini, şi dispune de un stoc de arme considerabil, fie obţinut în urma cuceririlor succesive fie de sorginte americană confiscate de la armata irakiană în derută.

Odată ce islamiştii ocupă un teren – de obicei în zonele în care forţele de securitate sunt diminuate de război - ei instalează acolo o administraţie şi o poliţie. In paralel cu execuţiile publice menite să bage frica în populaţie, jihadiştii oferă o oarecare stabilitate şi servicii publice de bază precum sănătatea şi educaţia. Absenţa de alternativă este una din cheile succesului Organizaţiei statul islamic. Atât în Irak cât şi în Siria populaţia sunită s-a simţit exclusă de la putere, deţinută de şiiţi. Cu alte cuvinte câtă vreme nu se rezolvă chestiunea diviziunilor dintre şiiţi şi suniţi, Organizaţia statul islamic are multe zile de trăit. La asta se adaugă faptul că marjele de manevră ale coaliţiei internaţionale sunt foarte reduse, mai ales atâta vreme cât nu există şi o implicare a unor trupe la sol.