Direct Jurnale Direct Monde
Ascultaţi


Franţa, mediator în dosarul grecesc?

hollande.jpg

François Hollande, presedintele Frantei, pe 29 iunie comentând ruperea negocierilor cu Grecia
François Hollande, presedintele Frantei, pe 29 iunie comentând ruperea negocierilor cu Grecia
Image source: 
Reuters/Philippe Wojazer

In urma reniunii unui aşa-zis « consiliu restrâns » la palatul Elyséee consacrat crizei greceşti, François Hollande a vrut să-şi liniştească compatrioţii. « Această criză nu va avea niciun impact asupra economiei franceze » a spus şeful statului francez. Un preşedinte care pare că ar dori să joace rolul de mediator în această criză. Oare va reuşi ?

François Hollande vrea să joace în mod clar rolul de mediator, de facilitator al dialogului între Grecia şi tabăra « durilor » din Europa. O remarcă mai toată lumea chiar dacă Le Monde constatà că « mediatorul Hollande e cam izolat, cam singur » în dosarul grecesc. Până una alta însă, şeful statului francez a lăsat o portiţă deschisă reluării dialogului cu Atena. « Franta este favorabilă menţinerii Greciei în zona euro, Franţa este dispusă să acţioneze dar n-o poate face decât dacă există o voinţă comună de a ajunge la o soluţie. In fine, economia franceză nu mai este în aceaşi situaţie ca acum patru ani. Economia franceză este robustă şi nu are de ce să-i fie frică. Franţa nu intervine de teamă să nu i se întâmple ceva ci pentru că este de responsabilitatea ei s-o facă » spune preşedintele Franţei. E adevărat că şi analiştii remarcă faptul că economia franceză s-a redinamizat un pic de la începtul anului, graţie însă şi unei conjuncturi mai favorabile.

Cât despre dorinţa lui François Hollande de a juca rolul de mediator, acest lucru nu se va face de la sine. Cu alte cuvinte, sprijinul Parisului în favoarea Atenei nu este necondiţionat. Din spusele observatorilor citaţi de agenţiile de presă, la reuniunea Eurogrupului de sâmbătă, « Franţa a dat dovadă de mai multă empatie faţă de Grecia numai de formă că pe fond nu mai era mare lucru de făcut pentru greci ». Nu-i mai puţin adevărat că ministrul francez prezent în sală a fost singurul care s-a pronunţat pentru prelungirea programului de ajutoare. « Când a văzut asta, s-a raliat părerii generale » notează sursa europeană citată de agenţia France Presse.

In ciuda acestei ralieri de ultim moment, unii mai speră că Franţa poate juca rolul de intermediar în această criză. Timpul presează însă şi va veni momentul în care dacă Grecia nu acceptă să reia dialogul cu creanţierii săi ca să facă unele concesii, va fi prea târziu. A spus-o chiar François Hollande.

Scenariul unui « Grexit » e considerat la Paris drept cea mai proastă soluţie

Preşedintele Franţei are în acest dosar o altă « problemă »: spre deosebire de predecesorul său Nicolas Sarkozy care în 2011 făcuse presiuni asupra premierului grec de atunci Georges Papandreu ca să renunţe la proiectul de referendum – ceeace a şi făcut – François Hollande s-a abţinut să condamne – cel puţin public – ideea referendumului convocat duminica viitoare de Alexis Tsipras. « Nu poţi critica un stat suveran care doreşte să-şi consulte concetăţenii » se spune la Palatul Elysée. Nu-i mai puţin adevărat că în privat oficialii francezi sunt amărâţi de poziţia Atenei. De ochi lumii şi probabil şi din convingeri personale, François Hollande va încerca mai departe să joace pe mediatorul între responsabilii greci şi restul actorilor europeni, începând cu cancelara germană Angela Merkel. Scenariul unui « Grexit », adică a ieşirii Greciei din zona euro, este privit de Paris ca fiind cea mai proastă soluţie. Atât pentru Grecia cât şi pentru Europa şi deci pentru Franţa. Nu atât din motive economice cât politice. Cu doi ani înainte de nişte alegeri prezidenţiale riscante pentru actualul şef de stat, a accepta explozia zonei euro nu ar face decât să dea apă la moara extremei drepte conduse de Marine Le Pen, singurul responsabil politic francez – pentru moment - care pledează pentru abandonarea monedei unice europene.

Franţa, mediator în dosarul grecesc?