
Special Paris
« In România procurorii sunt în război contra unui stat corupt » - Le Monde
« Justiţie sau privilegii pentru mafia economico-politică ? Intrebarea capătă sens în România unde un sfert de secol după căderea dictaturii comuniste sistemul judiciar are încă dificultăţi ca să impună legea. Parlamentul român, instituţia cea mai puţin credibilă după cum reiese din sondajele de opinie, vrea să amputeze din nou braţul justiţiei dirijat înspre deputaţi. Actuala majoritate de stânga ar vrea să modifice codul penal pentru a instaura un scut destinat să-i apere pe aleşi faţă de campania anticorupţie lansată de o mână de tineri procuri ». notează Mirel Bran în paginile lui Le Monde. Ziaristul constată că occidentalii au reacţionat deîndată : sunt citate astfel comunicatele – foarte asemănătoare - ale ambasadelor britanică şi americană de la Bucureşti dar nu şi al celei franceze.
« Contextul actual din România este marcat de confruntarea dintre preşedintele liberal de origine germană Klaus Iohannis, ales în noiembrie anul trecut, şi premierul socialist Victor Ponta, acuzat recent de corupţie » explică corespondentul Le Monde în România. « In ciuda avertismentelor date de Comisia europeană, deputaţii români care l-au susţinut pe primul ministru continuă să creadă că într-o democraţie anumiţi oameni sunt mai egali decât alţii. La Bucureşti statutul de parlamentar este adesea folosit ca o umbrelă contra justiţiei. Afacerile de corupţie cele mai răsunătoare care au ieşit la iveală în acesti ultimi ani îi aveau pe aleşi ca principali protagonisti » mai scrie Le Monde.
Făcând apoi o scurtă incursiune în istoria recentă a României, Mirel Bran constată că « aparacicii şi ofiţerii fostei Securităţi au pus mâna pe economia ţării şi au liberalizat-o pentru propriilor lor afaceri. Cu ramnificaţii în lumea politică şi mass-media, această mafie economică a controlat România un sfert de secol şi speră s-o mai poate face şi de acum încolo » explică Le Monde. Care revine apoi asupra personalităţii Laurei Kövesi, descrisă ca fiind « o doamnà de fier » în fruntea DNA. « In palmaresul ei figurează miniştrii, deputaţi, senatori, preşedinţi de consilii judeţene şi – bomboana de pe tort – fostul premier Adrian Nàstase. Operaţiunea « mâini curate » nu e decât la început spre disperarea multor aleşi care vedeau în statutul lor o pavăză contra justiţiei. Contra-ofensiva procurorilor s-a înăsprit chiar dacă unii precum Varujan Vosganian sau Dan Sova au scăpat de ghearele justiţiei » mai scrie ziarul francez.
In finalul analizei sale, Mirel Bran scrie în Le Monde : « Preşedintele Klaus Iohannis doreşte să sprijine operaţiunea « mâini curate ». In spatele acestei bătălii juridice legate de modificarea codului penal se ascunde o confruntare între mafia economică şi o tânără generaţie care se bate pentru o altă Românie ».