Direct Jurnale Direct Monde
Ascultaţi


Peninsula Sinai, focar al insurecţiei jihadiste

Organizaţia statul islamic îşi multiplicǎ atacurile în Peninsula Sinai care riscǎ sǎ devinǎ un nou focar de crizǎ. Cel puţin 50 de morţi, dintre care majoritatea soldaţi egipteni, este bilanţul unor atacuri lansate miercuri, întîi iulie, de jihadişti împotriva unor posturi de control rutier şi împotriva unor comisariate în Sinai. 

Din iulie 2013 încoace, adicǎ de la rǎsturnarea de la putere, în Egipt, a preşedintelui Mohamed Morsi, care fusese ales în fruntea statului în mod democratic, Peninsula Sinai este confruntatǎ cu o insurecţie jihadistǎ. Cîteva sute de poliţişti şi militari au fost ucişi în nordul regiunii în ultimii doi ani, dar acest ultim atac jihadist pare cel mai spectaculos. El intervine doar la douǎ zile dupǎ ce Egiptul a trecut printr-un alt şoc, şi anume asasinarea procurorului general Hicham Barakat, la Cairo, printr-un atac de tip kamikaze comis împotriva cortegiului în care se afla demnitarul.

Nordul Peninsulei Sinai a devenit bastionul unui grup codnus de un anume Ansar Beït al-Maqdess care şi-a declarat afilierea la Organizaţia statul islamic. Acesta nu este singurul grup de insurgenţi jihadişti în Sinai unde armata egipteanǎ încearcǎ de doi ani sǎ-i lichideze pe extremişti. La Cairo, preşedintele al-Sissi promite o legislaţie şi mai durǎ în contextul luptei împotriva terorismului, dar pentru moment forţele sale sunt ţinute în şah de islamişti. Ceea ce amplificǎ îngrijorarea comunitǎţii internaţionale, care constatǎ cǎ Organizaţi statul islamic poate lovi în Egipt şi în Irak, în Siria şi în Libia, în Tunisia şi în Kuweit, precum şi pe continentul european, la Paris sau la Bruxelles.

Si Israelul priveşte cu nelinişte la ceea ce se întîmplǎ în Sinai. Regiunea  a intrat într-o logicǎ de demilitarizare dupǎ semnarea tratatului de pace de la Camp David dintre Egipt şi Israel în 1979, dar acum autoritǎţile israeliene par dispuse sǎ permitǎ o mai mare desfǎşurare de efective militare egiptene în nordul peninsulei.

Intr-un dosar publicat de revista L’Express se aratǎ cǎ Occidentul trebuie sǎ înţeleagǎ cǎ a intrat într-o fazǎ de rǎzboi total împotriva jihadismului, sau, mai precis, a Organizaţiei statul islamic. Acest rǎzboi, scriu realizatorii dosarului, se duce acum pretutindeni, în marile oraşe occidentale dar şi în Africa şi în Orientul Apropiat. O nouǎ "internaţionalǎ islamistǎ" s-a format de fapt care recruteazǎ adepţi din numeroase ţǎri, inclusiv din cele occidentale.

Editorialistul revistei l’Express considerǎ, nici mai mult şi nici mai puţin, cǎ oamenii politici francezi ar trebui sǎ decreteze o "veritabilǎ uniune naţionalǎ" în lupta împotriva terorismului. Personalitǎţi din opoziţie ar trebui invitate sǎ intre în guvern în ministerele importante, mai spune Christophe Barbier. Pe de altǎ parte, pe plan internaţional se impune o alianţǎ între statele occidentale şi Iran în vederea lichidǎrii Organizaţiei statul islamic. Tot aşa cum, în contextul celui de-al doilea rǎzboi mondial, occidentalii s-au aliat cu Uniunea Sovieticǎ pentru a înfringe nazismul, acum Statele Unite şi Europa trebuie sǎ se alieze cu ayatolahii de la Teheran pentru a distruge islamo-fascismul, este pǎrerea analistului francez.