Direct Jurnale Direct Monde
Ascultaţi


Analist francez: condiţiile impuse Greciei de unii experţi ai FMI-ului ţin de "terorismul intelectual"

2015-06-27t092121z_1000319541_gf10000140839_rtrmadp_3_eurozone-greece_0.jpg

Coada în fata unei banci la Atena
Image source: 
credit foto: rfi.fr

In contextul falimentului financiar al Greciei, analizele oamenilor politici şi ale specialiştilor diverg uneori în mod suprinzǎtor. Este cazul în Franţa unde fostul preşedinte Nicolas Sarkozy considerǎ cǎ nu "trebuie cedat în faţa Greciei" în timp ce economistul Jacques Attali este de pǎrere cǎ europenii trebuie sǎ-şi rezolve singuri problema fǎrǎ Fondul Monetar Internaţional.

Intr-un lung interviu acordat cotidanului Le Monde, Nicolas Sarkozy este în acelaşi timp vehement şi clar: zona euro nu trebuie sǎ cedeze în faţa premierului Tsipras şi mai ales, subliniazǎ şeful opoziţiei franceze, în faţa unui guvern în care sunt reprezentate extrema stîngǎ şi extrema dreaptǎ. Dacǎ zona euro cedeazǎ în faţa Atenei, înseamnǎ cǎ ea va ceda în faţa demagogiei, mai spune Nicolas Sarkozy. Iar în aşteptarea rezultatului la referendumul anunţat de guvernul grec, urgenţa ar fi ca zona euro sǎ reflecteze la cum ar trebui sǎ se protejeze mai bine de "dezastrul" grec.

Pe un cu totul alt ton şi cu ceva mai multǎ simpatie pentru greci se pronunţǎ, în revista l’Express, economistul şi eseistul Jacques Attali. Nu trebuia ca reprezentanţii Fondului Monetar Internaţional sǎ se "strecoare" printre cei care au negociat criza datoriei greceşti, spune analistul francez. Jacques Attali îşi asumǎ chiar o afirmaţie extrem de criticǎ faţǎ de FMI: "Soluţia, cu toate acestea, este simplǎ, iar europenii ar fi aplicat-o fǎrǎ îndoialǎ de multǎ vreme dacǎ nu s-ar fi manifestat terorismul intelectual al aşa-zişilor experţi ai FMI-ului: un plan de economii rezonabil şi just din punct de vedere social, fǎrǎ noi ajutoare dar însoţit de o reducere a datoriei greceşti pînǎ sub nivelul de 100 % din PIB."

Soluţia pare magicǎ, aproape cǎ ne vine sǎ-l întrebǎm pe Jacques Attali de ce nu a furnizat-o mai devreme. Interesantǎ rǎmîne însǎ constatarea sa cǎ Fondul Monetar Internaţional este o instituţie controlatǎ de americani în ciuda faptului cǎ la conducerea ei sa aflǎ franţuzoaica Christine Lagarde. Jacques Attali mai scrie aceastǎ frazǎ: "Cînd tehnicienii europeni au sfîrşit prin a înţelege cǎ datoria greacǎ nu poate fi redusǎ prin distrugerea ultimilor surse de creştere economicǎ în Grecia, aşa-zişii experţi ai FMI-ului, beţi de putere, au continuat sǎ impunǎ economii sinucigaşe Greciei".