Play
Ascultă RFI Romania
Play
Ascultă RFI France
Ascultaţi


In războiul din familia Le Pen, Marine înregistrează un revers

lepen.jpg

Jean-Marie Le Pen si fiica sa Marine Le Pen, actuala presedintà a Frontului national
Jean-Marie Le Pen si fiica sa Marine Le Pen, actuala presedintà a Frontului national

Războiul politco-familial care zdruncină extrema dreaptă francezà a trăit un nou episod, de această dată favorabil tatălui. Justiţia a anulat suspendarea lui Jean-Marie Le Pen din Frontul naţional, o măsură ordonată de fiica sa Marine, actuala lideră a mişcării extremiste.

« E o victorie care nu schimbă nimic în procedura pe care am iniţiat-o » a răspuns deîndată Marine Le Pen, actuala lideră a Frontului naţional, partid cofondat de tatăl ei. Jean-Marie Le Pen a reacţionat şi el pe reţeau de socializare Twitter dorindu-şi acum « să avanseze cât mai repede spre uniune ».

Bătrânul tribun xenofob şi antisemit fusese suspendat din Fronul naţional în luna mai după ce făcuse noi declaraţii provocatoare despre Shoah şi imigraţie. Fiica sa, dornică să dea o imagine « curată » mişcării sale şi s-o « dediabolizeze » în perspectiva prezidenţialelor din 2017, l-a suspendat pe tatăl ei şi i-a retras titlul de « preşedinte de onoare ». Umilit public, Jean-Marie Le Pen reacţionase violent atunci cerându-i fiicei să renunte la numele de familie. Totodatà, bătrânul contra-atacase în faţa justiţiei.

Iată că acum aceasta din urmă îi dă dreptate, cel puţin provizoriu. Justiţia îi reproşează biroului executiv al partidului că nu a respectat regulile interne şi deci consideră că Jean-Marie Le Pen poate beneficia mai departe şi de calitatea sa de aderent şi de titlul de preşedinte de onoare.

Frontul naţional a decis să depună un recurs în faţa acestei decizii. In aşteptarea acesteia, Jean-Marie Le Pen poate vota ca orice aderent FN până pe 10 iulie pentru schimbarea statutelor partidului. Statute noi din care, la iniţiativa lui Marine Le Pen, dispare preşedinţia de onoare a mişcării. Cum baza militantă a partidului este majoritar favorabilă acestei modificări, Jean-Marie Le Pen îşi va pierde deci oricum titlul onorofic.

 
In războiul din familia Le Pen, Marine înregistrează un revers