Direct Jurnale Direct Monde
Ascultaţi


Franţa nu-i acordă lui Julian Assange azil politic

assange.jpg

Julian Assange, fondatorul WikiLeaks
Julian Assange, fondatorul WikiLeaks
Image source: 
AFP/John Stillwell

Intr-o lungă scrisoare deschisă publicată de ziarul Le Monde, Julian Assange, fondatorul lui WikiLeaks îşi prezintă « cazul » preşedintelui François Hollande şi poporului francez. Estimând că situaţia în care se află « îi pune în pericol viaţa », Assange speră ca Parisul să-i acorde azilul politic. După ce a analizat cazul – « în doar 45 de minute » spun gurile rele - Palatul Elysée a refuzat însă cererea estimând că « Assange nu este pentru moment în pericol ».

In comunicatul preşedinţiei franceze putem citi : « Un examen aprofundat al scrisorii lui Julian Assange şi ţinând cont de elemente juridice şi materiale, ne arată că nu putem da curs cererii sale. Situaţia domnului Assange nu prezintă un pericol imediat şi în plus respectivul face obiectul unui mandat de arestare european » - aluzie la plângerea pentru viol şi agresiune sexuală depusă împotriva lui Assange în cadrul căreia acesta ar trebui să fie audiat de justiţia suedeză.

Pe scurt deci François Hollande îi respinge cererea de azil celui care e de mai bine de trei ani refugiat în ambasada Ecuadorului din Londra. Cererea lui Julian Assange survine la doar câteva zile după noile revelatii făcute de WikiLeaks, revelaţii din care aflăm noi detalii despre felul în care au fost spionaţi de NSA o serie de oameni politici francezi, în particular ultimii trei preşedinţi ai Franţei.

In lungul său text publicat pe situl ziarului Le Monde, fondatorul lui WikiLeaks insistă în particular pe faptul că sănătatea sa fizică şi mentală sunt ameninţate de condiţiile în care este nevoit să trăiască de trei ani de zile. « Viaţa mea este în pericol. Vă rog să faceţi un gest umanitar şi simbolic » mai scrie Assange adresându-se preşedintelui francez. El reaminteşte cu această ocazie că dispune în sediul ambasadei Ecuadorului de « un spaţiu de 5,5 metrii pătraţi în care nu pot avea nici intimitate nici cea mai mică viaţă familială. Autorităţile Regatului unit nu mă lasă să ies la soare, la aer sau să fac exerciţii afară » mai scrie vizibil disperat şi la capătul puterilor fostul jurnalist de origine australiană. Londra ar fi cheltuit pânà acum 15 milioane de euro ca să supravegheze ambasada sud-americană.

In argumentarul său Julian Assange mai spune că « numai Franţa este în măsură astăzi să-mi ofere protecţia necesară contra persecuţiilor politice cărora le cad victimă. In calitate ei de stat al Uniunii europene şi de ţară angajată de-a lungul istoriei în favoarea unor valori care sunt şi ale mele, Franţa poate, dacă vrea, să acţioneze » conchide Julian Assange nu înainte de a sublinia faptul că « nicărieri în lume – nici măcar în Regatul unit sau în Suedia – nu a fost vreodată acuzat formal de vreun delict sau crimă de drept comun ».

Reamintim că graţie sutelor de mii de documente dezvăluite de WikiLeaks s-a aflat recent şi că o serie de înalţi responsabili francezi – politici dar şi din lumea afacerilor – au fost spionaţi de NSA. Odată cunoscute aceste practici, o serie de personalităţi au început să militeze în Hexagon pentru a-i acorda azilul lansatorului de alerte. O petiţie semnată de 30 de nume celebre printre care Edgar Morin, Jacques Audiard, Costa-Gavras, Thomas Piketty dar şi Eric Cantona, a fost publicată zilele trecute. Până şi Christiane Taubira, ministrul justiţiei, a declarat că « nu ar fi şocată de această idee ». Preşedintele Hollande a decis însă altfel asta după ce şi premierul Manuel Valls se arătase retincent faţă de această ipoteză.

Refuzul de a-i acorda azilul lui Julian Assange a fost primit prost de susţinătorii săi

« Julian Assange a adus servicii Franţei. A-i refuza azilul este o rusine » scrie pe Twitter Jean-Luc Mélenchon, membru al unui partid de extremă stângă. La celălalt capăt al spectrului politic, numărul doi al Frontului naţional – partidul extremei drepte deci – Florian Philippot, tot pe Twitter, scrie : « Niciodată o cerere de azil nu a fost atât de repede respinsă. Timpul mediu de instruire al unui astfel de dosar e un an de zile ». In fine, partidul ecologist s-a declarat « scandalizat de acestă respingere pe cât de rapidă pe atât de laconică ».

Franta nu-i acordà azil politic lui Julian Assange