Play
Ascultă RFI Romania
Play
Ascultă RFI France
Ascultaţi


Papa Francisc în America latinǎ cu un mesaj pentru nǎpǎstuiţii soartei

2015-07-06t024134z_681216786_gf10000149979_rtrmadp_3_pope-latam-ecuador_0.jpg

Papa Francisc asteptat la Quito, capitala Ecuadorului
Sursa imaginii: 
credit foto: rfi.fr

Papa Francisc se aflǎ într-un periplu de opt zile în America latinǎ. El a sosit duminicǎ în Ecuador, urmǎtoarele etape fiind Bolivia şi apoi Paraguay. Inaltul pontif pune aceastǎ cǎlǎtorie sub semnul solidaritǎţii cu persoanele cele mai fragile şi vulnerabile.

In vîrstǎ de 78 de ani, Sfîntul Pǎrinte considerǎ cǎ are o misiune specialǎ în America latinǎ unde se aflǎ de fapt majoritatea celor un miliard douǎ sute de milioane de catolici de pe planetǎ. In cursul acestui periplu pe agenda papei figureazǎ 22 de discursuri şi în total el va cǎlǎtori de şapte ori cu avionul parcurgînd 24 000 de kilometri.

In Ecuador multǎ lume şi-a rezugrǎvit faţadele pentru a-l primi pe papǎ aşa cum se cuvine. Mai ales cǎ ecuadorienii îşi amintesc de o altǎ vizitǎ istoricǎ, cea a papei Ioan Paul al II-lea efectuatǎ în 1985. La acea orǎ 94 la sutǎ dintre cei 16 milioane de ecuadorieni se declarau catolici. Cifra a scǎzut între timp la 80 la sutǎ. In paralel însǎ a crescut audienţa culturile evanghelice care au reuşit sǎ-i converteascǎ pe foarte mulţi indieni din zonele andine, aceştia fiind de fapt dezamǎgiţi întrucît ierarhia catolicǎ nu le prea acordǎ atenţie.

In prezent statul Ecuador este confruntat cu anumite tensiuni generate de persoane preşedintelui Rafael Correa. El se prezintǎ ca un "catolic umanist de stînga" şi nu ezitǎ sǎ-i persecute pe opozanţii politici care denunţǎ viziunea sa socialistǎ.

In decursul celor opt zile Papa Francisc se va întreţine şi cu preşedintele Evo Morales al Boliviei, cu preşedintele Horacio Cartes al Paraguayului precum şi cu preşedinta Argentiei, doamna Cristina Kirchner. In programul Înaltului Pontif figureazǎ şi o vizitǎ la unul dintre cele mai teribile penitenciare de pe continentul latino-american, este vorba de închisoare aPalmasol de lîngǎ Santa Cruz, în Bolivia, loc de tristǎ celebritate extrem de bine pǎzit.

In Paraguay, unde statul este cangrenat de contrabandǎ şi de practici financiare ilicite, Papa Francisc se va întîlni cu militanţi sociali. Mesajul Papei în cele trei ţǎri care numǎrǎ milioane de sǎraci, de persoane fargile şi marginalizate, este unul mobilizator şi generos. "Am o datorie pentru cei nǎpǎstuiţi de soartǎ", pare sǎ fie crezul suveranului de la Vatican.