
Special Paris
Tradiţii viticole franceze celebrate de UNESCO
e547fd36e0632ad7e73f4d9d3faecde6eb5bd1c1.jpg

Cine ar îndrǎzni oare sǎ spunǎ cǎ vinurile bune nu ţin de domeniul culturii? Oare nu sunt sǎrbǎtorite premierele, vernisajele, lansarea pe piaţǎ a noilor cǎrţi, cu cîte un pahar de şampanie? Devenit un simbol al ideii de festivitatea, şampania este un bun al nostru al tuturor fǎrǎ de care viaţa ar fi, poate, mai sǎracǎ. Nici vinurile din Burgundia nu sunt mai prejos, iar unii cunoscǎtori le considerǎ chiar mai rafinate decît cele din regiunea Bordeaux sau de pe Valea Ronului.
In orice caz, comitetul care examineazǎ noile dosare în vederea înscrierii unor bunuri, tradiţii, monumente sau obiceiuri în patrimoniul cultural al umanitǎţii a votat în unanimitate şi chiar prin aplauze acordarea acestui titlu de nobleţe respectivelor tradiţii viticole franceze.
Un titlu de nobleţe care se rǎsfrînge de fapt asupra viilor respective, asupra caselor producǎtoare de vinuri din cele douǎ regiuni, asupra reţelelor de pivniţe unde îmbǎtrînesc respectivele vinuri şi chiar asupra climatului care permite strugurilor de acolo sǎ ajungǎ la astfel de rezultate aurifere.
Existǎ în regiunea Champagne un oraş numit Epernay în mǎruntaiele cǎruia se aflǎ unul dintre cele mai fabuloase tezaure de pe planetǎ, adicǎ milioane de sticle de şampanie. Bulevardul Sampaniei de la Epernay intrǎ şi el în patrimoniul mondial al umanitǎţii, cu sutele de kilometri de galerii subterane unde îmbǎtrînesc sticlele. Dupǎ cum acest titlu de nobleţe i se conferǎ şi centrului istoric al oraşului Dijon, capitala Burgundiei, regiune în care încǎ din evul mediu s-a dezvoltat o remarcabilǎ tradiţie viticolǎ.
Clasa politicǎ francezǎ, în frunte cu preşedinte François Hollande, ministrul de externe Laurent Fabius şi ministra culturii Fleur Pellerin a salutat imediat decizia luatǎ de UNESCO. Ce pǎcat cǎ astfel de reacţii unanime nu sunt posibile şi pe marginea altor… dosare.
Imediat unii comentatori au spus cǎ turismul ar putea profita şi aduce venituri cu 20 la sutǎ mai mari respectivelor regiuni întrucît renumele lor internaţional va creşte. Si probabil cǎ ei au dreptate, nu spuneau latinii cǎ "adevǎrul e în vin"?