Play
Ascultă RFI Romania
Play
Ascultă RFI France
Ascultaţi


Mari festivaluri în sudul Franţei: fotografie la Arles, operǎ la Orange

orange-onfphilippe-gromell.jpg

spectacol de opera la Orange
Sursa imaginii: 
credit foto: maisondelaradio.fr

Festivalurile verii în Franţa sunt numeroase şi de o mare diversitate, cel mai important dintre ele fiind ce la de la Avignon. In paralel însǎ au început alte douǎ importante festivaluri, cel de fotografie de la Arles şi cel de operǎ de la Orange. Ministra francezǎ a culturii, Fleur Pellerin, care a inaugurat luni "Intîlnirile internaţionale ale fotografiei de la Arles" a anunţat în context crearea, anul acesta, a unui consiliu naţional al fotografiei.

Cine viziteazǎ oraşul Arles simte umbra lui Van Gogh care se plimbǎ prin oraş şi poate cǎ aceastǎ trecere pe acolo a marelui pictor de origine olandezǎ i-a conferit acestei vechi cetǎţi romane statulul de capitalǎ mondialǎ a imaginii. Intîlnirile fotografice internaţionale de la Arles sunt o manifestare de mare prestigiu, ajunsǎ la a 46-a ediţie. Ele reprezintǎ pentru fotografi ceea ce reprezintǎ festivalul de la Avignon pentru artiştii scenei şi ceea ce reprezintǎ festivalul de la Orange pentru cîntǎreţii de operǎ şi artiştii lirici. Adicǎ un "rendez-vous" important, un loc în care se întîlnesc mari maeştri ai genului cu tineri în plinǎ explozie creativǎ. Festivalul de fotografie de la Arles va dura pînǎ pe 20 septembrie iar ediţia de anul acesta este dedicatǎ lui Lucien Clergue, artist fotograf decedat anul trecut care s-a numǎrat printre membrii fondatori ai festivalului.

Anul acesta, la Arles, pe malul Ronului, în inima Provenţei, pot fi vǎzute 35 de expoziţii în 20 de spaţii unde expun 250 de artişti. Printre marile nume prezente anul acesta, celebritǎţi ai arte fotografice precum Walker Evans, Stephen Shore, Martin Parr. Doi fotografi italieni, Paolo Wood şi Gabriele Galimberti propun o foarte interesantǎ expoziţie pe tema paradisurilor fiscale, conceputǎ dupǎ o muncǎ de doi ani cu multe peregrinǎri pe la miliardarii instalaţi în aceste zone secrete şi deseori discrete. Expoziţia lor se numeşte “Paradisul, raport anual”.

In jur de 13 000 de profesionişti şi peste 70 000 de vizitatori sunt aşteptaţi pînǎ pe 20 septembrie le aceastǎ nouǎ ediţie a festivalului internaţional de fotografie de la Arles. Iar Consiliul naţional al fotografiei anunţat de ministra culturii este destinat sǎ stimuleze educaţia şi artele vizuale în Franţa.

Ceva mai la sud, tot pe valea Ronului, la Orange, a început cel mai popular festival de operǎ din Franţa. Popular pe bunǎ dreptate dacǎ ţinem cont cǎ spectacolele au loc în vechiul teatru antic, capabil sǎ primeascǎ 8300 de spectatori. Scena este giganticǎ, numǎrǎ 800 de metri pǎtraţi, iar fosa orchestrei poate primi 120 de muzicieni.

Strǎluceşte pe afiş, anul acesta, opera "Carmen" de Georges Bizet, care va fi prezentatǎ de trei ori, şi "Trubadurul" de Giuseppe Verdi. Criticii muzicali spun cǎ opera "Carmen" este singura în lume capabilǎ sǎ umple un teatru de peste 8000 de locuri trei seri la rînd. Doi tenori de mare renume se vor produce la Orange, germanul Jonas Kaufmann în Carmen, faţǎ în faţǎ cu americanca Kate Aldrich, mezzo voce, iar în "Trubadurul" este aşteptat ca un zeu italianul Roberto Alagna.