Direct Jurnale Direct Monde
Ascultaţi


"Summit" BRICS, Rusia vrea sǎ demonstreze cǎ nu este izolatǎ pe plan internaţional

brics_160714.jpg

Liderii grupului BRICS la un summit precedent
Image source: 
credit foto: rfi.fr

Rusia gǎzduieşte joi 9 iulie în oraşul Oufa din Urali o reuniune la vîrf a ţǎrilor care fac parte din grupul BRICS. Brazilia, India, China Africa de Sud şi Rusia încearcǎ de multǎ vreme sǎ-şi strîngǎ relaţiile prentru a constitui un fel de front comun faţǎ de hegemonia economicǎ occidentalǎ şi faţǎ de regulile impuse în special de Statatele Unite în spaţiul financiar.

Tǎrile care formeazǎ grupul BRICS reprezintǎ 40 la sutǎ din populaţia mondialǎ şi o cincime din Produsul Intern Brut al planetei. In 2013 cele cinci ţǎri au decis sǎ creeze şi o instituţie bancarǎ care poartǎ numele de "Noua Bancǎ de Dezvoltare". Ea ar urma sǎ devinǎ operaţionalǎ pînǎ la sfîrşitul anului. Sediul acestei bǎnci se va afla în China, la Shanghai, ceea ce spune mult despre raporturile de forţǎ din interiorul grupului, mai ales cǎ Africa de sud a încercat insistent sǎ gǎzduiascǎ ea aceastǎ bancǎ. Destinatǎ în primul rînd sǎ finanţeze mari şantiere pentrea crearea de noi infrastructuri, banca ar urma sǎ porneascǎ la drum cu un capital de 50 de miliarde de dolari.

Moscova încearcǎ oarecum sǎ demonstreze, prin organizarea în Rusia a acestui nou "summit" al grupului BRICS cǎ nu este izolatǎ pe scena internaţionalǎ, în ciuda sancţiunilor decretate de occidentali pentru rolul avut de ruşi în criza ucraineanǎ.

"Grupul BRICS prefigureazǎ o nouǎ lume, în care Occidentul nu va mai domina" afirmǎ în presa rusǎ politologul Fiodor Lukianov, cuvinte reluate de Agenţia France Presse.

Pe agenda discuţiilor de la Oufa, oraş situat la 1100 de kilometri est de Moscova, figureazǎ "toate problemele internaţionale, printre care Ucraina, Grecia şi ameninţarea reprezentatǎ de jihadism" a anunţat un consilier al Kremlinului. Ministrul rus al economiei Alexei Uliukaiev a precizat însǎ cǎ nu se va discuta despre un eventual ajutor financiar în favoarea Greciei.

Summit-ul BRICS a fost precedat de o întîlnire a Organizaţiei de Cooperare de la Shanghai, din care fac parte Rusia, China şi fostele republici sovietice din Asia centralǎ. Acestea din urmǎ se simt ameninţate de fenomenul jihadist şi privesc cu nelinişte la deteriorarea situaţiei din Afganistan, ţarǎ cu care au o frontiere comune.