Direct Jurnale Direct Monde
Ascultaţi


Negocierile cu Iranul: un cerc vicios şi un timp fǎrǎ sfîrşit

iran_nucleaire_javad_zarif_negociations_vienne_0.jpg

ministrul iranian de externe Mohammad Javad Zarif în centrul imaginii
Image source: 
credit foto: rfi.fr

In paralel cu dosarul grec actualitatea este marcatǎ de un alt foileton cu importante implicaţii geopolitice, cel al negocierilor dintre Teheran şi marile puteri pe marginea programului nuclear iranian. Si aceste negocieri au intrat într-o fazǎ de suspans acut cînd totul este posibil, în sensul cǎ ne putem aştepta la un mare eşec sau la o semnǎturǎ cu caracter istoric. Pentru moment sunt anunţate însǎ noi prelungi la discuţiile gǎzduite de capitala austriacǎ.

Probabil cǎ într-o zi vom citi o istorie secretǎ a acestor negocieri care dureazǎ de 13 ani. Si cine ştie, vom afla lucruri uluitoare, de exemplu cǎ respectivii responsabili politici, tot petrecînd atîta timp împreunǎ, au început sǎ resimtǎ un fel de simpatie unii pentru alţii. In culise se spune de altfel cǎ din cînd în cînd reprezentanţii Iranului precum şi ai celor şase mari puteri (celebra formulǎ 5 + 1) mai şi glumesc din cînd în cînd, ca sǎ destindǎ atmosfera.

De nenumǎrate ori negociatorii şi-au propus o datǎ limitǎ pentru a ajunge la un rezultat şi de fiecare datǎ cînd a sunat ora fatidicǎ şi-au spus: "doar n-o sǎ ratǎm ocazia istoricǎ de a ne înţelege din cauza unei simple constrîngeri de calendar". Aşa cǎ de fiecare datǎ şi-au mai acordat un rǎgaz. Televiziunea iranianǎ pretinde, de exemplu, cǎ negociatorii, care trebuiau sǎ punǎ punct acestui maraton joi 9 iulie la miezul nopţii, ar fi decis sǎ mai prelungeascǎ discuţiile pînǎ pe 13 iulie.

De zeci de ori negociatorii au declarat cǎ "lucrurile se aflǎ pe calea cea bunǎ", sau cǎ se vede "o luminǎ la orizont"… Prudenţa şi speranţa au alternat în declaraţiile lor, fǎcute în general fǎrǎ furnizarea unor detalii. Marele public nu ştie decît foarte puţin din ceea ce se aflǎ în joc la aceste negoceri, de unde şi interesul mediatic mai mic faţǎ de ele.

Unii dintre responsabilii politici implicaţi în negocieri aproape cǎ s-au mutat la Viena de douǎ sǎptǎmîni. Este cazul cu şeful diplomaţiei americane John Kerry şi cu ministrul iranian Mohammad Javad Zari care s-au vǎzut practic în fiecare zi în ultimile 14 zile pentru a încerca sǎ depǎşeascǎ ultimile divergenţe.

Din surse iraniene aflǎm cǎ textul discutat este aprobat în proporţie de 96 la sutǎ… Ceea ce pare promiţǎtor, dacǎ nu ni s-ar spune apoi cǎ de fapt cele cîteva paragrafe care au rǎmas în suspensie sunt esenţiale. Se învîrt oare în cerc negociatorii? Ministrul de externe farncez Laurent Fabius, care nu este lipsit de umor, declarǎ Agenţiei France Presse cǎ de fapt noua sesiune de negocieri se desfǎşoarǎ la fel ca şi celelalte din ultimile 9 luni. Iar John Kerry a declarat în faţa presei: "Incepem o nouǎ zi fǎrǎ sfîrşit", o aluzie la un film de Bill Murray în care un om retrǎieşte la nesfîrşit aceeaşi zi.

Nu este exclus ca sǎ aflǎm peste cîteva zile cǎ de fapt negociatorii au decis sǎ reia discuţiile dupǎ vacanţe, în definitiv sunt şi ei oameni.