Play
Ascultă RFI Romania
Play
Ascultă RFI France
Ascultaţi


Omagiu prezidenţial adus lui Jacques Delors la împlinirea vîrstei de 90 de ani

jacques_delors_notre_europe_0.jpg

Jacques Delors
Sursa imaginii: 
credit foto: rfi.fr

Preşedintele François Hollande pledeazǎ pentru crearea unei "avangarde" a zonei euro, altfel spus pentru o integrare acceleratǎ a ţǎrilor care ar fi dispuse sǎ se doteze cu "o guvernare economicǎ europeanǎ". Seful statului francez lanseazǎ aceste idei într-un articol prin care îi aduce un omagiu fostului preşedinte al Comisiei Europene, Jacques Delors, care împlineşte astǎzi 90 de ani.

François Hollande semneazǎ rar articole în presa francezǎ, iar acesta, publicat duminicǎ 19 iulie în "Le Journal du Dimanche" nu a trecut neobservat. De altfel şi alţi oameni politici îl omagiazǎ astǎzi în Europa pe Jacques Delors, omul care, între 1985 şi 1994 a ştiut sǎ dea o direcţie construcţiei europene şi sǎ stimuleze toate energiile pentru ca Europa sǎ adopte moneda unicǎ. Francezul Jacques Delors a fost o veritabilǎ personalitate providenţialǎ la acea orǎ, care a ştiut sǎ convingǎ şi sǎ insufle pasiune pentru proiectul european. "Nimeni nu poate spune cǎ s-a îndrǎgostit de o ratǎ de schimb sau de un sistem bancar, spunea el atunci, ca Europa sǎ fie iubitǎ de europeni avem nevoie de proiecte sociale şi de solidaritate".

Aceste idei sunt reluate de preşedintele François Hollande care a fǎcut imense eforturi pentru a evita excluderea Greciei din zona euro. Acum, cu ocazia acestui omagiu adus lui Jacques Delors, şeful statului francez merge mai departe şi spune "ceea ce ne ameninţǎ astǎzi nu este un exces în materie de Eurpǎ ci insuficienţa ei". François Hollande considerǎ deci cǎ ţǎrile care doresc sǎ meargǎ mai repede pe calea integrǎrii ar trebui sǎ constituie un nucleu, o "avangardǎ" care sǎ se doteze cu o guvernare economicǎ şi cu un  buget, dar şi cu un Parlament pentru a-şi asigura "controlul democratic". "Politica are nevoie de obiective ambiţioase, de depǎşire de sine şi de un ideal", mai scrie François Hollande, fǎrǎ sǎ dea însǎ mai multe detalii tehnice privind acest proiect.

Dupǎ eforturile fǎcute recent în favoarea Greciei, preşedintele Hollande doreşte deci sǎ se poziţioneze oarecum într-o ofensivǎ în materie de idei noi. El considerǎ de fapt cǎ rolul Franţei de inspiratoare a Europei trebuie prezervat. Istoric vorbind Franţa şi-a asumat întotdeauna acest rol, şi nu existǎ nici un motiv pentru ca Parisul sǎ renunţe la el chiar dacǎ, din punct de vedere economic, nu Franţa ci Germania este "inspiratoarea" Europei.