Play
Ascultă RFI Romania
Play
Ascultă RFI France
Ascultaţi


Franţa: pelerinaje politice la festivalurile verii

e646b7eabf29110f68bcda0eed82b61a.jpg

Manuel Valls (dreapta) la Avignon împreuna cu directorul Festivalului, Olivier Py (stînga)
Sursa imaginii: 
credit foto: infos.niooz.fr

In Franţa sunt în plinǎ derulare sute de festivaluri, iar oamenii politici efectueazǎ şi ei pelerinaje culturale pentru a lua contact cu artiştii şi cu publicul. Primul ministru Manuel Valls s-a aflat sîmbǎtǎ şi duminicǎ la Festivalul de teatru de la Avignon, luni 20 iulie era aşteptat la Festivalul de fotografie de la Arles iar marţi 21 iulie la Festivalul de operǎ de la Aix-en-Provence.

Intr-o ţarǎ care a inventat de fapt industria festivalurilor în perioada de varǎ a nu te afişa în mijlocul artiştilor şi al publicului riscǎ sǎ devinǎ o greşealǎ politicǎ. Nu este cazul în orice caz cu Manuel Valls, care a asistat sîmbǎtǎ, la Avignon, la ultima reprezentaţie cu piesa "Richard al III-lea" de Shakespeare în regia germanului Thomas Ostelmeier. Manuel Valls a mai vizitat şi noua colecţie de artǎ Yvon Lambert deschisǎ recent tot la Avignon, şi a discutat cu reprezentanţi ai intermitenţilor de spectacol.

El a dat asigurǎri cǎ anul viitor bugetul rezervat culturii nuva diminua, ci dimpotrivǎ va creşte. Aceastǎ declaraţie este de naturǎ sǎ linişteascǎ spiritele pentru cǎ anul acesta în Franţa au fost anulate în jur de 200 de festivaluri, mai mari sau mai mici, din lipsǎ de finanţare suficientǎ. Trebuie spus însǎ cǎ geografia festivalurilor este mereu în mişcare, pentru cǎ în timp ce unele dispar, existǎ şi festivaluri nou create.  

Venirea lui Manuel Valls la Avginon a fost precedatǎ şi de alţi miniştri, precum ministrul culturii, doamna Fleur Pellerin, ministrul economiei, Emmanuel Macron, ministrul justiţiei, doamna Christiane Taubira sau ministrul învǎţǎmîntului, doamna Najat Valaud-Belkacem.

Anul trecut Festivalul de la Avignon a fost afectat de o grevǎ a artiştilor intermitenţi care a dus la pierderi de aproximativ 300 000 de euro. Ceea ce se resimte în programarea de anul acesta, cînd au fost invitate multe spectacole de dans şi mai puţine mari producţii teatrale. Iar unul din locurile magice ale festivalului, cariera din satul Boulbon, nu a putut fi amenajatǎ ca spaţiu de spectacol din lipsǎ de fonduri. Manuel Valls a subliniat însǎ cǎ anul acesta a fost "restabilit climatul de încredere" indispensabil pentru o ţarǎ ca Franţa care acordǎ un rol central culturii.