Direct Jurnale Direct Monde
Ascultaţi


Proces istoric în Africa: un fost dictator în boxa acuzaţilor

000_par7603836_0.jpg

Hissène Habré, acuzat de crime împotriva umanitatii
Sursa imaginii: 
credit foto: rfi.fr

La Dakar, în Senegal, a început un proces considerat istoric întrucît un fost preşedinte african este acuzat de crime împotriva umanitǎţii, de crime de rǎzboi şi de crime de torturǎ. Acuzatul se numeşte Hissène Habré şi a fost preşedinte al statului Ciad între 1982 şi 1990, iar timp de 20 de ani s-a aflat într-un exil confortabil în Senegal.

Acest proces este de naturǎ sǎ-i facǎ se reflecteze pe mulţi dictatori africani, fie cǎ sunt încǎ activi ca şefi de stat fie cǎ sunt la pensie ascunşi în diverse oraşe ale lumii. Agenţia France Presse subliniazǎ cǎ procesul va avea "rol de test pentru justiţia africanǎ". El este urmǎrit cu mare atenţie întrucît numeroşi dictatori au scǎpat de justiţie în Africa, uneori pe motivul cǎ au fost "prieteni ai Occidentului".

Si Hissène Habré a fost un astfel de "prieten al Occidentului" la ora la care se afla la putere, şi la ora la care era în conflict cu un alt dictator, mai precis cu preşedintele libian Muammar Gaddafi. La ora aceea atît Franţa cît şi Statele Unite cît şi alte ţǎri vedeau în Gaddafi un instigator la acte teroriste, drept pentru care au închis ochii la ororile comise în Ciad de Hissène Habré. Acestuia i se reproşeazǎ de fapt moartea a 40 000 de persoane, în condiţiile instituirii unui regim extrem de represiv.

Rǎsturnat de la putere în 1990, Hissène Habré, în vîrstǎ de 72 de ani, a trǎit liniştit în Senegal, fǎrǎ sǎ se aştepte, probabil la scadenţa de astǎzi. Istoria s-a accelerat însǎ şi în Africa, iar Uniunea Africanǎ a creat acum un tribunal special pentru a-l judeca pe fostul dictator ciadian.

Acest proces este unul inedit şi prin faptul cǎ Africa dispune acum de propriul ei instrument juridic pentru a-şi judeca dictatorii şi criminalii de rǎzboi. Precizez acest lucru întrucît africanii repoşau uneori Curţii Penale Internaţionale cǎ se ocupǎ prea mult de criminalii continentului negru şi mai puţin de cei de pe alte continente.

Audierile de la Dakar vor dura pînǎ pe 22 octombrie şi vor trece prin faţa judecǎtorilor în jur de o sutǎ de martori. Hissène Habré riscǎ  închisoarea pe viaţǎ pentru faptele care i se imputǎ.