Play
Ascultă RFI Romania
Play
Ascultă RFI France
Ascultaţi


Bulgaria, paradis de stabilitate financiarǎ pentru greci

grece-banques-reouverture_1.jpg

Grecia, bancile se redeschid, TVA-ul creste
Sursa imaginii: 
credit foto: rfi.fr

In contextul crizei financiare din Grecia şi al numeroaselor incertitudini legate de redresarea economicǎ a ţǎrii, tot mai mulţi patroni greci se "refugiazǎ" în Bulgaria, informeazǎ Agenţia France Presse. Deşi Bulgaria este consideratǎ drept ţara cea mai sǎracǎ a Uniunii Europene, imaginea ei la nivelul "disciplinei financiare" este mai degrabǎ bunǎ.

Puţinǎ lume se aştepta la acest "efect colateral" al crizei din Grecia, şi anume ca oamenii de afaceri greci sǎ considere ţara vecinǎ, Bulgaria, drept o oazǎ de stabilitate fiscalǎ şi prin urmare un paradis al oportunitǎţilor economice. Potrivit cifrelor oficiale furnizate de autoritǎţile de la Sofia, încǎ din anul 2000 numeroase mari societǎţi greceşti, cam 120 la numǎr, s-au stabilit în Bulgaria. Sunt societǎţi active în domeniul comercial, bancar, al sectorului metalurgic şi petrolier, în domeniul imobiliar şi al construcţiilor, precum şi în industria alimentarǎ.

Fenomenul acestor implantǎri greceşti în ţara vecinǎ s-a accelerat însǎ, din motive extrem de precise. Investiţiile sunt rentabile în Bulgaria unde mîna de lucru rǎmîne ieftinǎ, iar impozitul pe societǎţi este unul dintre cele mai scǎzute din Europa, doar 10 la sutǎ faţǎ de 29 la sutǎ în Grecia.

Bulgaria se mai poate lǎuda cu o datorie publicǎ extrem de scǎzutǎ, un record în Europa, de 29 la sutǎ din Produsul Intern Brut, faţǎ de 177 la sutǎ cît afişeazǎ Grecia. In prezent cam 11 000 de societǎţi greceşti sunt stabilite în Bulgaria şi oferǎ de lucru la 70 000 de oameni. In ultimii şase ani, interprinderile greceşti au invstit între 4 şi 5 miliarde de euro în Bulgaria, mai aratǎ Agenţia France Presse citînd surse bulgare.

Cu totul nou este şi un alt fenomen, şi anume graba cu care numeroşi greci, s-ar pǎrea cǎ în jur de 60 000, şi-au deschis conturi bancare în Bulgaria. Existǎ oare vreun risc ca actuala crizǎ greacǎ sǎ fie "exportatǎ" în felul acesta în Bulgaria? Unii comentatori îşi pun aceastǎ întrebare dar primul ministru bulgar Boiko Borisov a declarat recent cǎ riscul este zero, ceea ce echivaleazǎ cu o invitaţie adresatǎ interprinderilor greceşti de a continua sǎ se implanteze în Bulgaria.

Marele paradox al acestei vecinǎtǎţi rǎmîne însǎ faptul cǎ bulgarii îi invidiazǎ de fapt pe greci. In ciuda crizei, nivelul de viaţǎ în Grecia este în medie de douǎ ori mai ridicat decît cel din Bulgaria.