Play
Ascultă RFI Romania
Play
Ascultă RFI France
Ascultaţi


Eurotunelul, luat din nou cu asalt de migranţi

foto_migranti.jpg

Migranti nu departe de situl Eurotunnel de la Calais
Migranti nu departe de situl Eurotunnel de la Calais
Sursa imaginii: 
AFP/ PHILIPPE HUGUEN

Franţa a decis să mobilizeze forţe de securitate suplimentare pentru a face faţă afluxului de migranţi care încearcă să treacă pe sub Canalul mânecii. Circa 200 de jandarmi au fost trimişi la faţa locului, în zona oraşului Calais din nordul ţării. Situl Eurotunnel de la Calais, locul de unde pleacă tunelul care leagă Franţa de Marea Britanie, a fost luat cu asalt din nou noaptea trecută de sute de migranţi dornici să ajungă în Regatul unit. Unul dintre candidaţii la exil a murit.

Circa 2.200 de tentative de a pătrunde în tunel au fost înregistrate noaptea trecută, după ce cu o zi mai devreme două mii de migranţi încercaseră să forţeze intrarea în Eurotunel. De această dată, însă, un tânăr migrant de circa 25 de ani, de origine sudaneză, şi-a pierdut viaţa, fiind strivit probabil de un camion. E vorba de al nouălea deces înregistrat de la începutul lunii iunie în această zonă.

De mai multe săptămâni, situl Eurotunel (o zonă de circa 650 de hectare) este luat cu asalt de migranţi (etiopieni, afgani sau eritreeni, de cele mai multe ori), care vor să treacă în Marea Britanie. Tunelul de sub Canalul Mânecii este singura lor cale de ieşire din Franţa, de când o grevă a companiei maritime MyFerryLink paralizează mai mult sau mai puţin traficul maritim. În paralel, securitatea portului de la Calais a fost şi ea întărită, obligându-i pe candidaţii la exil să caute alte căi de acces spre "eldorado-ul" britanic.

Cei mai mulţi dintre cei circa 3 mii de candidaţi la imigraţie care se aflà la Calais în aşteptarea unei « oportunităţi » sunt prinşi înainte să treacă de cealaltă parte. Unii reuşesc totuşi să-şi atingă scopul şi « au ajuns de partea cealaltà în ultimele zile », spunea Theresa May, ministrul britanic de interne, care a refuzat totusi sà dea cifre precise.

In grupuri mai mult sau mai puţin compacte, migranţii caută de fiecaer dată să se urce la bordul camioanelor de marfă care sunt transportate pe garnituri de trenuri prin tunel. Ca să ajungă însă pe situl unde sunt parcate camioanele destinate sà plce în Marea Britanie, migranţii trebuie mai întâi să traverseze o autostradă, lucru periculos pentru ei dar si pentru automobiliştii care trec pe acolo. Odată ajunşi în parcarea unde se află sute de camioane, migranţii se ascund iar şoferilor le este greu, dacă nu imposibil, să vadă ce se întâmplă primprejur sau sub camioanele lor.

Premierul britanic, David Cameron, s-a declarat "foarte preocupat" de aceste tentative de intruziune şi a convocat o reuniune de urgenţă a comitetului Cobra, format dintr-o serie de miniştri şi principalii responsabili ai securităţii, pentru a aborda criza de la Calais. Londra anunţase marţi că va debloca zece milioane de euro, pentru a securiza tunelul de sub Canalul Mânecii.

Responsabilii Eurotunel,lansaţi într-un război al comunicatelor, acuză autorităţile franceze că nu pun la dispoziţie destule forţe de ordine, pentru a face faţă presiunii migratorii. Societatea care gestionează tunelul cere de asemenea ajutoare financiare de la Paris şi Londra, pentru a compensa cheltuielile sale de securitate. Din spusele firmei, ea ar fi cheltuit numai în primul semestru al acestui an 13 milioane de euro în mijloace tehnice – garduri, reflectoare, camere video, bariere cu inraroşii – şi umane. Bernard Cazeneuve, ministrul francez de Interne, a replicat însă deîndată, acuzând Eurotunel că din 2002 încoace şi-a diminuat cu două treimi mijloacele umane consacrate securităţii.

 
Eurotunnel luat din nou cu asalt de migranţi