Direct Jurnale Direct Monde
Ascultaţi


Un nou zgârie-nori în formă de triunghi va fi construit la Paris

Decizia a fost luată în urma votului favorabil obţinut în Consiliul municipal al Parisului. După un prim scrutin negativ anul trecut, consilierii municipali ai capitalei franceze au adoptat în cele din urmă proiectul de construire a unei clădiri de 180 de metri înălţime la Porte de Versailles, pe centura sudică a Parisului. Ideea a primit vot favorabil după ce o serie de foşti opozanţi centrişti s-au raliat taberei lui Anne Hidalgo, primăriţa socialistă a capitalei Frantei.

« Turnul Triangle va fi simbolul atractivităţii Parisului » scria pe contul ei Twitter primăriţa capitalei după votul favorabil obţinut la sfârşitul lui iunie. Oficial proiectul arhitectural a fost prezentat de celebrul cabinet elvetian Herzog şi de Meuron încă din 2008. Treptat, proiectul a devenit stindardul actualei prime edile a capitalei. Finanţat şi exploatat de o societate imobiliară pe nume Unibail, proiectul ar urma să permită crearea a 5 mii de locuri de muncă în timpul şanterului şi alte 5 mii odată ce turnul va fi construit. Totodată, ideea lui Anne Hidalgo este de a lansa un soi de dezbatere mai generală privind evoluţia peisajului urban parizian în perspectiva extinderii capitalei.

Dreapta pariziană, mult timp favorabilă proiectului, acceptase în cele din urmă să se ralieze liderei mişcării UMP din capitalà Nathalie Kosciusko-Morizet care ea este o opozantă vehementă a Turnului Triangle. De altfel acest poiect a fost prinicpalul ei cal de bătaie în campania electorală pentru municipalele de anul trecut, scrutin pe care avea să-l piardă.

Ralierea unor foşti opozanţi centrişti s-a obţinut în urma unor concesiuni acceptate de societatea imobiliară Unibail. Suprafaţa de birouri din turn a fost redusă de la 80 la 70 de mii de metri pătraţi, turnul va găzdui un hotel de patru stele cu 120 de camere şi un spaţiu de coworking de două mii de metrii pătraţi. In fine un restaurant accesibil tuturor şi un spaţiu cultural de peste 500 de metrii pătraţi sunt şi ele prevăzute în această construcţie în formă de triunghi. Inalt de 180 de metrii şi numărând circa 42 de etaje, Turnul Triangle ar urma să fie livrat în 2020 după o investiţie de circa un miliard de euro din care jumătate în turn şi jumătate în renovarea parcului expoziţional dimprejur.

Dezbaterile şi duelurile politice care au marcat adoptarea acestui proiect nu sunt o premieră în peisajul arhitectural parizian. Turnul Eiffel, înălţat până la 300 de metri pentru expoziţia universală din 1889, a fost considerat la epoca respectivă de mulţi parizieni obişnuiti doar cu blocuri de şase etaje, drept o aberaţie. De altfel iniţial turnul Eiffel era prevăzut să fie demontat după câtiva ani. Soarta a decis altfel iar astăzi monumentul a devenit simbolul Parisului şi a fost vizitat déjà de 250 de milioane de oameni veniţi de pe tot globul.

Altă construcţie polemică din Paris este aşa-zisul Centru Pompidou sau Beaubourg. Proiectat la iniţiativa fostului preşedinte francez Georges Pompidou de arhitectul italian Renzo Piano, edificiul vede lumina zilei în 1977. « Notre-Dame a ţevilor », « Uzină de gaze », « Groapă culturalà » sau « Furuncul avangardist » - poreclele se succed pentru a descrie construcţia. Perfect integrat în peisajul parizian, Beaubourg atrage astàzi în fiecare an 3,5 milioane de vizitatori veniţi să admire printre altele una dintre principalele trei colecţii de artă modernă şi contemporană din lume.

Piramida de la Luvru, desenată de sino-americanul Ming Pei, a fost şi ea ideea unui preşedinte francez, în speţă François Mitterrand. Inaugurată în 1988, noua intrare în celebrul muzeu parizian construită numai din metal şi sticlă a devenit unul dintre cele mai frecventate locuri ale capitalei franceze.

In fine, Turnul Montparnasse din cartierul omonim, este înălţat în 1973 tot la iniţiativa lui Georges Pompidou. Obiectivul este de a moderniza oraşul. Inalt de 210 metri şi 60 de etaje, zgârie-norul face ravagii în momentul ridicării sale. Trei gări şi 70 de ateliere de artişti au fost dărâmate pentru a lăsa loc unui turn de culoare gri pe care nici astăzi parizienii nu l-au adoptat definitiv.

Oare Turnul Triangle, prevăzut să iasă din pământ nu departe de Montparnasse va avea mai mult succes în rândul locuitorilor capitalei ?

 
Tour Triangle, viitorul zgârie-nori al Parisului