Play
Ascultă RFI Romania
Play
Ascultă RFI France
Ascultaţi


Dosarul migranţilor de la Calais devine subiect de campanie pentru regionalele din Franţa

xavier_bertrand.jpg

Xavier Bertrand, fost ministru francez, candidat conservator la regionalele din Franta
Xavier Bertrand, fost ministru francez, candidat conservator la regionalele din Franta
Sursa imaginii: 
RFI

Criza migranţilor de la Calais care doresc să treacă în Regatul unit prin Eurotunel s-a impus pe agenda politică franceză. Diverşii candidaţi la alegerile regionale de la sfârşitul anului au luat poziţie în această chestiune, cea mai controversată şi polemică declaraţie venind de la capul de listă al conservatorilor în regiunea nordică a Franţei.

Xavier Bertrand, cap de listă al dreptei în regiunea Nord-Pas-de-Calais-Picardie şi fost ministru pe vremea lui Nicolas Sarkozy, este primul care a luat poziţie. Migranţii de la Calais sunt principala sa temă de campanie ; respectivul i-a scris deci zilele trecute premierului britanic David Cameron ca să-i atragă atenţia asupra situaţiei. Intr-un interviu acordat duminică presei franceze, Bertrand a recidivat însoţindu-şi însă propunerile şi de nişte ameninţări : « Exasperarea noastră este totală. Câtă vreme englezi nu-şi asumă responsabilităţile lor nu va exista o adevărată soluţie pentru această problemă ». In treacăt, fostul ministru francez acuză Londra că practică « dumpingul social » care încurajează « munca la negru » iar în final îi ameninţă pe britanici : « Să-i lăsăm pe migranţi să plece ca să-şi rezolve domnul Cameron problema singur pe insula lui ».

Luni dimineaţă, acelaşi înalt responsabil conservator spunea că « dacă Anglia nu-şi schimbă politica, ne schimbăm noi frontierele ». Problema este că fostul şef al lui Xavier Bertrand, în speţă ex-preşedintele Nicolas Sarkozy, este cel care pe vremea când era ministru de interne în 2003, a semnat aşa-zisele acorduri de la Touquet prin care accepta ca Franţa să-i controleze pe cei care vor să traverseze Canalul mânecii.

Tinând cont de duritatea tonului folosit, Xavier Bertrand a fost repede acuzat de socialişti că « vânează pe terenul Frontului naţional ». Trebuie spus că la regionalele de la sfârşitul anului, conservatorul o va avea drept principal adversar pe Marine Le Pen, lidera partidului de extremă dreaptă. Aceasta din urmă i-a dat dealtfel o replică seacă lui Xavier Bertrand estimând că declaraţiile sale nu sunt decât « praf în ochi ». In opinia doamnei Le Pen, « Xavier Bertarnd şi partidul său, LR, sunt cel puţin la fel de vinovaţi dacă nu şi mai mult decât Anglia în chestiunea imigraţiei masive din Franţa ». In fine, liderul centrist François Bayrou, a dat vina atât pe conservatori cât şi pe socialişti în acest dosar şi a cerut organizarea unui « summit operaţional » consacrat chestiunii.