Play
Ascultă RFI Romania
Play
Ascultă RFI France
Ascultaţi


Croaţia şi Serbia celebrează 20 de ani de la lansarea operaţiunii « Furtuna »

croatie.jpg

Paradà militarà la Zagreb pentru a celebra operatiunea "Furtuna"
Paradà militarà la Zagreb pentru a celebra operatiunea "Furtuna"
Sursa imaginii: 
Euronews

Croaţia şi Serbia celebrează 20 de ani de la lansarea operaţiunii « Furtuna ». O intervenţie militară croată ce avea în fapt să pună capăt războaielor din fosta Iugoslavie. Felul în care cele două foste republici iugoslave aniversează evenimentul diferă însă foarte mult,

In urmă cu 20 de ani, pe 4 august 1995, Croaţia lansa aşa-zisa operaţiune militară « Furtuna » destinată să recucerească teritoriile ocupate de secesioniştii sârbi în provincia Krajina. Iată de ce manifestaţiile lansate ieri la Zagreb şi care vor dura două zile sunt menite să serbeze « victoria ». Paradă militară cu foştii combatanţii în prima linie, vehicule blindate, elicoptere şi avioane de luptă – nimic nu lipseşte de la ceremoniile organizate la Zagreb. « Furtuna a fost o cotitură crucială în conflictul sârbo-croat, o strălucită, pe deplin justificată şi legitimă  operaţiune militară » a declarat preşedinta Croaţiei Kolinda Grabar Kitarovic. Ea le-a cerut compatrioţilor ei să fie « mândrii şi demni » în aceste zile de celebrare.

Nu la fel este privită « Furtuna » şi din Serbia. Autorităţile de la Belgrad comemorează victimele acestei operaţiuni – 2500 de morţi spun sârbii, « doar » 667 afirmă comitetul Helsinki. Alţi 200 de mii de sârbi au fugit atunci din Croaţia. In memoria acelor victime şi deplasaţi, astăzi a fost decretată o zi de doliu naţional în toată Serbia. Belgradul descrie operaţiunile de acum 20 de ani drept « pogrom » şi « cea mai gravă curăţire etnică din istoria recentă a Europei ».

Reamintim că proclamarea independenţei Croaţiei în 1991 a fost urmată de un război între forţele de la Zagreb şi secesioniştii sârbi sprijiniţi de Belgrad care a făcut circa 20 de mii de victime. Operaţiunea « Furtuna » avea să pună capăt în câteva zile acestui sângeros conflict.