Direct Jurnale Direct Monde
Ascultaţi


Japonia comemorează victimele primei bombe atomice

hiroshima_foto.jpg

6 august 2015: la ceremonia de comemorare a 70 de ani de la lansarea primei bombe atomice, porumbei albi sunt lansati deasupra memorialului pàcii din Hiroshima
6 august 2015: la ceremonia de comemorare a 70 de ani de la lansarea primei bombe atomice, porumbei albi sunt lansati deasupra memorialului pàcii din Hiroshima
Image source: 
AFP/KAZUHIRO NOGI

In timp ce clopotele băteau, zeci de mii de persoane şi reprezentanţi din o sută de ţări s-au adunat astăzi la Hiroshima pentru o rugăciune colectivă în memoria victimelor primei bombe atomice. In zorii zilei de 6 august 1945 aviaţia americană lansa deasupra oraşului nipon prima bombă nucleară ce avea să facă 140 de mii de morţi. 70 de ani mai târziu, Japonia rămâne divizată în privinţa viitorului său militar.

La opt şi un sfert dimineaţa – ora exactă la care exploda prima bombă atomică acum şapte decenii – mulţimea adunată la Hiroshima – circa 50 de mii de persoane - a păstrat un îndelungat moment de reculegere în parcul-memorial al păcii. In tradiţionalul său discurs rostit ca în fiecare zi de 6 august, primarul Hiroshimei a cerut din nou “suprimarea armelor nucleare – un rău absolut - şi creearea unui sistem de securitate care să nu depindă de puterea militară”. Un discurs care contrastează cu planurile guvernului de la Tokio.

Premierul conservator Shinzo Abe vrea să instaureze o lege care să autorizeze armata niponă să ia parte la conflicte, o premieră de la terminarea celui de-al doilea război mondial. Planuri ce au provocat nelinişte şi valuri de proteste în toată ţara. Dealtfel supravieţuitorii primei bombe atomice l-au interpelat astăzi pe premier în urma ceremoniei de la Hiroshima. « Această lege va renaşte tragedia războiului în ţara noastră. Ea trebuie retrasă » a spus unul dintre supravieţuitori.

In discursul său, Abe pledase şi el pentru suprimarea armelor atomice dar a estimat că o nouă legislaţie este necesară pentru a garanta securitatea ţării. O propunere ce este sprijinită doar de o minoritate de japonezi. Mai puţin de 40 la sută dintre niponi aprobă planurile lui Shinzo Abe.