Play
Ascultă RFI Romania
Play
Ascultă RFI France
Ascultaţi


Sarkozy încearcă (din nou) să-i atragă pe alegătorii de extremă dreaptă

Intr-un nou interviu de şase pagini acordat revistei franceze Valeurs actuelles, ex-preşedintele francez Nicolas Sarkozy, actualmente lider al principalului partid de opoziţie din Franta, LR, lansează o operaţiune de seducere a alegătorilor frontişti. « Nu alegeţi cea mai rea politică, cea de extremă dreaptă. Alăturaţi-vă dreptei republicane » spune Sarkozy.

« Dreapta republicană, tradiţională, este singura capabilă să aducă răspunsuri credibile, serioase şi eficiente la alegerile prezidenţiale din 2017 » spune Nicolas Sarkozy. El recunoaşte totuşi că în cursul primului său mandat dintre 2007 si 2012 a putiut să-i decepţioneze pe unii dintre aceşti alegători care s-au îndreptat apoi spre Frontul naţional, partidul extremei drepte. « Politica extremiştilor nu ar face decât să le agraveze şi mai mult suferinţele francezilor. A vota cu Frontul naţional la primul tur revine la face ca stânga să câştige la al doilea » mai repetă fostul şef de stat care refuză să spună dacă va candida din nou sau nu peste doi ani.

Vizibil iritat de faptul că e obligat să se lupte pentru rolul de prim opozant cu Marine Le Pen, lidera extremei drepte, ex-preşedintele nu-l iartă nici pe succesorul său socialist. « Politica dusă de François Hollande este dezatroasă ». Sarkozy denunţă cu această ocazie şi « incredibila manipulare a cifrelor şomajului » orchestrată în opinia sa de guvern pentru a-i oferi argumente lui Hollande ca să se reprezinte în 2017.

Intr-o primă reacţie, Jean-Christophe Cambadélis, primul secretar al Partidului socialist, e de părere că « Sarkozy şi-a dat în fine jos masca frontistă ». De partea sa, vice-preşedintele Frontului naţional, e de părere că « Sarkozy se zbate în toate direcţiile, dă din picioare, încearcă să se agaţe de crengi, pentru că vede că revenirea sa în politică nu i-a convins pe francezi. Prioblema este bilanţul său care-i revine ca un boomerang ; nu mai are nicio credibilitate » spune Florian Philippot.